Güvenli karayolu ulaşımı için coğrafi bilgi sistemleri tabanlı karayolu güzergah tespit metodu
Geographical information systems based route determination methodology for safe transportation on roads
- Tez No: 114624
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KIRALİ MÜRTEZAOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Trafik, Traffic
- Anahtar Kelimeler: CBS, Karayolu Güzergah Tespiti, Trafik Kazaları, Yol Kusurlarını Önleme, GIS, Optimum Route Determination, Road Faults, Roadways Accidents
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kazaların Çevresel ve Teknik Araştırması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZET İnsanlar ve malların taşınmasında özellikle ülkemizde temel altyapı karayollarıdır. Karayolu ulaşımının önündeki en büyük tehdit kazalar ve yüksek yol yapım maliyetlerdir. Karayollarında meydana gelen kazaların bir kısmı karayolu kusurlarından ileri gelmektedir. Yol yapım maliyetlerini en çok etkileyen unsurlardan biri de karayolu güzergah tespitinde kullanılan tekniğin gelişen teknolojiye uygun olarak ilerletilememesidir. Coğrafî bilgi sistemleri (CBS) özellikle son 20 yıl içerisinde hızla gelişmiş ve yeryüzü ile ilişkili olarak çalışan tüm disiplinlerce çok geniş kullanım alanları bulmuştur. Bu çalışmanın amacı; coğrafi bilgi sistemlerinin karayolu güzergah tespit çalışmalarına yapacağı katkıların gösterilmesidir. Bu sayede, hem karayolu yapım maliyetleri azaltılmış olacaktır, hem de karayolu kusurlarının en aza indirilmesi sağlanarak, örneğin güzergah tespitinde yapılan hatalar gibi, karayolu yapım çalışmalarına hız, verim ve hassasiyet kazandırılmış olacaktır. Bu kapsamda GAP bölgesinde örnek bir çalışma yapılmış ve jeoloji, toprak, eğim, bakı, fay hatları, su kaynaklan verileri kullanılmıştır. Çalışmada yöntem olarak öncelikle güzergah tespiti için mevcut sistem analiz edilmiş ve kullanılan veriler tespit edilmiştir. Bu bilgilerin ışığında güzergah tespiti için yenimatematiksel bir model geliştirilmiş ve örnek uygulama ile geliştirilen model test edilmiştir. Sonuç olarak sadece 1 :25000 ölçekli topoğrafik haritalar da bulunan eğim bilgisi tek kriter kullanılarak yapılan mevcut güzergah tespit çalışması jeoloji, toprak cinsleri vb gibi diğer kriterlerinde kullanılabildiği bir güzergah tespit çalışması haline dönüştürülmüştür. Ancak varolan verilerin detaylarının yetersiz olması bu modelin önündeki, en büyük engeli oluşturmuştur. Türkiye'de halen sağlıklı bir şekilde mühendislik, çevresel ve sosyo-ekonomik veri tabanları oluşturulamamıştır.
Özet (Çeviri)
in ABSTRACT GIS is being used widely by most of the disciplines to solve real world problems in a more efficient and economical way. Due to the dynamic, expanding and grafical natures of infrastructures GIS has been a necessity for planning, operating and managing of projects like transportation, water and pipeline. Roads are the main infrastructure for human and goods transportation. Which is a necessity for development. Accidents are the biggest threat for transportation along the roads. There are numerous reasons for accidents like human factors and road structure. We will investigate the accidents due to road structure deficiencies. Then we will try to improve the road design techniques using GIS to eliminate them. Using GIS in road design both decrease the road structure deficincies and increase the optimization process in design phase. Througout the study we worked on the Southestern Anatolia region in Turkey, since that part of the anatolia is most developing part of the Anatolia due to the GAP project. We obtained the required databases from GAP Regional Developomet Administration.IV Within the study first off all the current system is investigated and requirement analysis realized. Then the new model for the proposed system is developed. After that the new system is tested in pilot project. The study show us that, GIS has an enormous capacity to help road planning, design, operations and maintenance facilities. Also we show that by combining all engineering, environmental and socio cultural criteries before road planning, we can increase the optimum route calculation studies and make more optimizations. The biggest problem for our developed model is the insufficient engineering, environmental and socio culturel databases to use in route determination process.