Determination of dynamic stability derivatives for a generic combat aircraft under forced oscillations
Salınıma zorlanmış jenerik bir savaş uçağının dinamik kararlılık türevlerinin ölçülmesi
  1. Tez No: 114970
  2. Yazar: İBRAHİM İYİGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAFİZ ALEMDAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Forced Oscillation”, Dinamik Kararlılık Türevleri, Standart Dinamik Model, Ses Altı Rüzgar Tüneli IV, Forced oscillation, Dynamic Stability Derivatives, Standard Dynamic Model, Low Speed Wind Tunnel Ul
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
oz SALINIMA ZORLANMIŞ JENERİK BİR SAVAŞ UÇAĞININ DİNAMİK KARARLILIK TÜREVLERİNİN ÖLÇÜLMESİ ÎYİGÜN, İbrahim Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nafiz ALEMDAROĞLU Mart 2001, 133 sayfa Bu tezin amacı,“Forced Oscillation”tekniği kullanılarak, salınım hareketi yapan bir generic savaş uçağı modelinin dinamik kararlılık türevlerinin Ankara Rüzgar Tünelinde ölçülmesidir.“Forced Oscillation”tekniğinde, model belli bir hücum açısına getirilerek ağırlık merkezi etrafında küçük salınımlarda ve küçük frekanslarda salınım yaptırılır. Aerodinamik kuvvet ve momentler salınım yapan modelin içine yerleştirilen beş bileşenli“strain gage”li iç balans ile ölçülür. Datalar“Labview”programlama dili altında çalışan bir data toplama sistemi tarafından toplanır ve analiz edilir. Tezde, deney düzeneğinin kısa bir tarifi ve kullanılan“Forced Oscillation”tekniği detaylı olarak verilmiştir. Statik ve dinamik test (latalarının analizleri için yazılan program sunulmuştur. Tezde, yunuslama ve yuvarlanma momentine ek olarak normal kuvvet için elde edilen statik ve dinamik katsayıların sonuçlan sunulmuştur. Sunulan sonuçlar ile diğer ülkelerin halihazırda elde ettikleri sonuçların karşılaştırmaları da verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF DYNAMIC STABILITY DERIVATIVES FOR A GENERIC COMBAT AHICRAFT UNDER FORCED OSCILLATIONS İYİGÜN, Ibrahim M. S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nafiz ALEMDARO?LU March 2001, 133 pages The purpose of this thesis is to measure the dynamic stability derivatives of an oscillating generic combat aircraft model in the Ankara Wind Tunnel using forced oscillation technique. In forced oscillation technique the model is set to oscillate around a mean angle of attack about its center of gravity with small amplitude and low frequency. The aerodynamic forces and moments are measured with a five- component internal strain gauge balance placed inside the oscillating model. The data is collected and analyzed by using a data acquisition system operating under the Labview programming language. The thesis gives a brief description of the experimental set-up, and details of the forced oscillation technique used. The software written for the analysis of static and dynamic test data is presented. The thesis presents the results obtained for the dynamic stiffness and damping coefficients for the pitch and the roll moments as well as for the normal force coefficient Comparison of the present results with those already obtained in other test facilities is also given.