Farklı bromofenol türevlerinin serbest ve lipozoma kapsüllenmiş formlarının kanser hücreleri üzerineapoptotik ve yan etkilerinin belirlenerek karşılaştırılması
Determination and comparison of apoptotic and side effects of free and liposome encapsulated forms of different bromophenol derivatives on cancer cells
  1. Tez No: 1011780
  2. Yazar: BERÇEM DİLAN ÖZTANRIKULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN AŞKIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Moleküler Tıp, Genetik, Tıbbi Biyoloji, Molecular Medicine, Genetics, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: lipozomal bromofenol, sentetik bromofenol, antitümör aktivite, akıllı ilaç taşıma sistemi, PEG'li lipozomlar, Nanotaşıyıcı, qRT-PCR, liposomal bromophenol, synthetic bromophenol, antitumor activity, smart drug delivery system, PEGylated liposomes, nanocarrier, qRT-PCR
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, deniz kaynaklı doğal bromofenollerden esinlenerek sentezlenen dört yeni bromofenolik bileşiğin (BP) antitümör etkisi araştırıldı ve çözünürlüğünü artırmak amacıyla PEG'lenmiş lipozomal formülasyonlarının (LipoBP-1, LipoBP-2, LipoBP-3 ve LipoBP-4) in vitro etkinliği değerlendirildi. Bildiğimiz kadarıyla bu çalışma, bromofenol türevlerinin lipozomal formülasyonlarının hücresel modellerde ilk kez incelenmesini sağlamış ve düşük çözünürlüklü denizel fenolik bileşikler için nanotaşıyıcı yaklaşımlara katkıda bulunmuştur. Yöntem: BP'ler, ince film hidrasyon yöntemiyle DSPC içeren PEG'lenmiş lipozomlara yüklendi. Partikül boyutu, PDI, zeta potansiyeli ve stabilite DLS ile; yükleme/kapsülleme verimliliği ve salım profili UV-Vis ile belirlendi. Serbest BP ve LipoBP'lerin sitotoksik etkileri A549 ve MCF-7 hücrelerinde WST-8 testi ile, apoptotik etkiler Annexin V-FITC/PI ve akış sitometrisi ile, gen ekspresyonu qRT-PCR ile incelendi. Kontrol olarak bilinen antikanser ilaç etoposid referans olarak kullanıldı. Bulgular: LipoBP <200 nm boyut, yaklaşık %50 yükleme ve %73 kapsülleme verimliliği ile hazırlandı. Salınım özellikle ilk 90 dakikada gerçekleşti; 37 °C'de kısmi, 55 °C'de belirgin artış gösterdi. 4 °C ve 25 °C'de LipoBP stabilitesi korundu. WST-8 testleri, özellikle A549 hücrelerinde, LipoBP'nin serbest BP'ye kıyasla daha yüksek sitotoksik etki oluşturduğunu ortaya koydu. Akış sitometrisi apoptotik hücre oranlarında artış gösterdi; qRT-PCR, proapoptotik genlerin (BAX ve CASP6) yukarı, antiapoptotik genlerin (BCL-XL, IQSEC2) aşağı regülasyonunu ortaya koydu. Boş lipozomlar minimal sitotoksisite sergiledi. Sonuç: BP'lerin lipozomal formülasyonu genel olarak, çözünürlük ve stabiliteyi artırdı ve in vitro sitotoksik ile apoptotik etkinliği güçlendirdi. LipoBP, özellikle A549 hücrelerinde apoptotik yanıtı belirgin şekilde artırdı. Bulgular, lipozomal bromofenol stratejisinin bromofenolik bileşiklerin antitümör etkilerini geliştirebileceğini gösterdi. Uzun dönem stabilite ve in vivo uygulamalar gelecekteki çalışmalarda araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the antitumor effects of four newly synthesized bromophenolic compounds (BPs), inspired by marine-derived natural bromophenols, were investigated. To improve their solubility, PEGylated liposomal formulations (LipoBP-1, LipoBP-2, LipoBP-3, and LipoBP-4) were developed and their in vitro efficacy was evaluated. To the best of our knowledge, this study represents the first investigation of liposomal formulations of bromophenol derivatives in cellular models and contributes to nanocarrier-based strategies for poorly soluble marine phenolic compounds. Methods: BPs were encapsulated into DSPC-containing PEGylated liposomes using the thin-film hydration method. Particle size, polydispersity index (PDI), zeta potential, and stability were analyzed by dynamic light scattering (DLS). Loading/encapsulation efficiency and release profiles were determined using UV-Vis spectroscopy. The cytotoxic effects of free BPs and LipoBPs were evaluated in A549 and MCF-7 cells using the WST-8 assay. Apoptotic effects were analyzed by Annexin V-FITC/PI staining and flow cytometry, and gene expression levels were assessed by qRT-PCR. The well-known anticancer drug etoposide was used as a reference control. Results: LipoBPs were successfully prepared with particle sizes below 200 nm, approximately 50% loading efficiency, and 73% encapsulation efficiency. Drug release occurred predominantly within the first 90 minutes; partial release was observed at 37 °C, while a more pronounced increase was detected at 55 °C. LipoBPs remained stable at 4 °C and 25 °C. WST-8 assay results demonstrated that LipoBPs exhibited greater cytotoxic effects compared to free BPs, particularly in A549 cells. Flow cytometry analysis revealed increased apoptotic cell populations, while qRT-PCR results showed upregulation of pro-apoptotic genes (BAX and CASP6) and downregulation of anti-apoptotic genes (BCL-XL, IQSEC2). Blank liposomes exhibited minimal cytotoxicity. Conclusion: Liposomal formulation of BPs enhanced their solubility and stability and significantly improved their in vitro cytotoxic and apoptotic activities. LipoBPs notably increased the apoptotic response, especially in A549 cells. These findings suggest that a liposomal bromophenol strategy may enhance the antitumor efficacy of bromophenolic compounds. Long-term stability and in vivo applications should be investigated in future studies.