A Study on science parks as a driving force of regional innovation and the case of Eskişehir
Bölgesel inovasyonun bir itici güç olarak bilim parkları üzerine bir çalışma ve Eskişehir'in durumu
  1. Tez No: 115000
  2. Yazar: VOLKAN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL SAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim Parkı, teknopark, teknokent, bölgesel kalkınma, bilim ve teknoloji, inovasyon, Eskişehir. PEST analiz tekniği, SWOT analiz tekniği vı, Science Park, technopark, technopolis, regional development, science and technology, innovation, Eskişehir, PEST analysis, SWOT analysis. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
oz BÖLGESEL İNOVASYONUN BİR İTİCİ GÜCÜ OLARAK BİLİM PARKLARI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA VE ESKİŞEHİR'İN DURUMU Çakır, Volkan Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erol Sayın Eylül 2001, 108 Sayfa Bu tez çalışmasında, Eskişehir şehrinin bölgesel kalkınma probleminin çözümünün yüksek teknoloji kullanan şirketlerin ortaya çıkarılmasının ve yığılmasının sağlanarak çözülebilmesi için bir model önerildi. Bir anket çalışması ve birebir görüşmeler düzenledi. Bu çalışmalardan elde edilen bilgiler Eskişehir şehrinin bilim ve teknoloji tabanlı bir bölgesel kalkınma modeline uygun olup olmadığını anlamak amacıyla PEST ve SWOT analiz teknikleriyle kullanıldı. Bölgesel kalkınma teorileri perspektifi ve Dünya'nın bilim ve teknoloji tabanlı kalkınmayı amaçlayan tecrübelerinden faydalanılarak, hangi kurumların böyle bir yapılanma içerisinde yer alması gerektiğine karar verildi. Böylece bir bölgesel kalkınma politikası içerisinde Bilim Parkının nasıl bir rol oynayabileceği ortaya çıkarılmaya çalışıldı. Analizlerden ve gözlemlerimizden elde ettiğimiz bulgulara dayanarak hibrid bir Bilim Parkı model önerdik. Bu çalışmamızda Eskişehir şehrinin önceki teknopark yaratmaçabasından da faydalanmaya çalıştık Önerilen modelde şehrin güçlü taraflarım ön plana çıkarmayı ve bunlardan uygun bir yapılanmayla faydalanmak amaçlandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON SCIENCE PARKS AS A DRIVING FORCE OF REGIONAL INNOVATION AND THE CASE OF ESKİŞEHİR Çakır, Volkan MS, Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erol Sayın September 2001, 108 Pages In this study we tried to solve problems of regional development of Eskişehir city with agglomeration and creation of new high-tech companies. The survey and interview studies were conducted. Information gained through these studies was used in PEST and SWOT analysis' in order to understand if Eskişehir is a suitable place for a science and technology based development. Which actors to take place in this organization were decided within the regional development theories perspective and world experience. We also tried to find out what role a Science Park can play in this regional development policy. We tried to find a suitable model and type of Science Park. We proposed a hybrid model of a Science Park, based on the conclusion we made based on our analyses and observations about the city. We also tried to benefit from lessons gained by the former experience of Eskişehir in creating a technopark. We tried to reveal the strengths of the city and benefit from them in this model. m