Face recognition using Gabor wavelet transform
Gabor dalgacıklarını kullanarak yüz tanıma
- Tez No: 115003
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. AYDIN ALATAN, DOÇ. DR. GÖZDE BOZDAĞI AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüz tanıma, Gabor dalgacık dönüşümü, insan yüz algısı, öznitelik bulma, öznitelik eşleme, örüntü tanıma. VI, Automatic face recognition, Gabor wavelet transform, human face perception. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
oz GABOR DALGACIKLARINI KULLANARAK YÜZ TANIMA Kepenekci, Burcu Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yar. Doç. Dr. A. Aydın Alatan Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gözde Bozdağı Akar Eylül 2001, 118 sayfa Yüz tanıma günümüzde hem ticari hem de hukuksal alanlarda artan sayıda uygulaması olan bir problemdir. Varolan yüz tanıma metodları kontrollü ortamda başarılı sonuçlar verse de örtme, yönlenme, ve aydınlatma değişimleri hala yüz tanımada çözülememiş üç problemdir. Önerilen metod ile bu üç problemden aydınlanma değişimleri ve örtme etkisi ele alınmıştır. Bu çalışmada hem yüze ait özriitelik noktalan hem de vektörleri Gabor dalgacık dönüşümü kullanılarak bulunmuştur. Gabor dalgacık dönüşümü, insan görme sistemindeki duyumsal bölgelerin davranışını modellemesinden dolayı kullanılmıştır. Önerilenmetod, daha önceden tanımlanmış çizge düğümleri yerine, Gabor dalgacık tepkeleri tepelerinin (yüksek enerjili noktalarının) öznitelik noktalan olarak seçilmesine dayanmaktadır. Böylece Gabor dalgacıklarının en verimli şekilde kullanılması sağlanmıştır. Öznitelik noktaları otomatik olarak her yüzün farklı yerel özellikleri kullanılarak bulunmakta, bunun sonucu olarak örtük özniteliklerin etkisi de azaltılmaktadır. Sinir ağları yaklaşımlarında olduğu gibi öğrenme safhası olmaması nedeniyle tanıma için her kişinin sadece bir ön yüz görüntüsü yeterli olmaktadır. Yapılan deneylerin sonucunda önerilen metodun varolan çizge eşleme ve özyüzler yöntemleriyle karşılaştırıldığında daha başarılı sonuçlar verdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FACE RECOGNITION USING GABOR WAVELET TRANSFORM Kepenekci, Burcu M. S, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. A. Aydın Alatan Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gözde Bozdağı Akar September 2001, 118 pages Face recognition is emerging as an active research area with numerous commercial and law enforcement applications. Although existing methods performs well under certain conditions, the illumination changes, out of plane rotations and occlusions are still remain as challenging problems. The proposed algorithm deals with two of these problems, namely occlusion and illumination changes. In our method, Gabor wavelet transform is used for facial feature vector construction due to its powerful representation of the behavior of receptive fields in human visual system (HVS). The method is based on selecting peaks (high litf- energized points) of the Gabor wavelet responses as feature points. Compared to predefined graph nodes of elastic graph matching, our approach has better representative capability for Gabor wavelets. The feature points are automatically extracted using the local characteristics of each individual face in order to decrease the effect of occluded features. Since there is no training as in neural network approaches, a single frontal face for each individual is enough as a reference. The experimental results with standard image libraries, show that the proposed method performs better compared to the graph matching and eigenface based methods.