Text dependent speaker verification system design on TMS320C54X fixed point digital signal processor
TMS320C54X sabit noktalı sayısal işlemci üzerinde metin bağımlı konuşmacı onaylama sistemi
- Tez No: 115002
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL DEMİREKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Konuşmacı onaylama sistemi, metin tabanlı sistem, sabit noktalı konuşmacı onaylama algoritmalarının çözümlemesi, sabit noktalı sayısal işaret işlemci, TMS320C54X, hız ve bellek eniyileştirme, gerçek zaman. VI, Speaker verification system, text dependent system, analysis of fixed point speaker verification algorithms, fixed point digital signal processor, TMS320C54X, speed and memory optimization, real time. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz TMS320C54X SABİT NOKTALI SAYISAL İŞARET İŞLEMCİ ÜZERİNDE METİN BAĞIMLI KONUŞMACI ONAYLAMA SİSTEMİ KOLÇAK, Taner Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mübeccel DEMİREKLER Eylül 2001, 82 sayfa Bu tez, sabit noktalı bir sayısal işaret işlemci üzerinde metin bağımlı konuşmacı onaylama sistemi tasarımı hakkındadır. Sistemdeki konuşmacı onaylama süreci, konuşanların kullanıcı şifrelerine dayalı bir süreçtir. Kullanıcı şifreleri, SMM tabanlı ayrık kelime tanıyıcısı tarafından tanınan 3 rakamdan oluşmaktadır. Tanınan kullanıcı şifresi konuşmacı onaylama birimi tarafından girdi olarak kullanılmaktadır. Konuşmacı onaylama birimi onaylama için kullanıcıdan rastgele karar verilen bir rakamı daha söylemesini istemektedir. Her rakam, bütün kullanıcılar için ayrıkkelime tanıyıcıdaki gibi saklı Markov modeller (SMM) olarak eğitilmiştir. Her kullanıcının her rakam için konuşmacı onaylama modeli vardır. Konuşmacı onaylama sistemi sabit noktalı bir sayısal işaret işlemci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Sabit noktalı sayısal işaret işlemciler, sabit işlemci hassasiyetlerinden dolaylı sistem tasannu ve gerçekleştirimi sırasında kayan noktalı işlemcilere göre daha çok götürüye sahip olmalarına rağmen az maliyetli, düşük güç harcamalı, gerçek zamanlı, kullanışlı sistemler için daha çok getiriye sahiptirler. Bu tez, sabit noktalı sayısal işaret işlemci üzerinde konuşmacı onaylama sisteminin tasarımını, sabit noktalı işleme algoritmalarının çözümlemesini, daha kullanışlı, gürbüz, hız ve bellek açısından eniyileştirilmiş bir sistem elde etmek için performans artırıcı iyileştirmeleri işlemektedir. Sabit noktalı sayısal işaret işlemci üzerindeki konuşmacı onaylama sisteminin performansının kayan noktalı sistemlere yakın olması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TEXT DEPENDENT SPEAKER VERIFICATION SYSTEM DESIGN ON TMS320C54X FIXED POINT DIGITAL SIGNAL PROCESSOR KOLÇAK, Taner M.S., The Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mübeccel DEMİREKLER September 2001, 82 pages This thesis reports a text dependent speaker verification system design on a fixed point digital signal processor. Speaker verification process in the system relies on the users' ID numbers for speaker clarification. User ID numbers are three digit numbers recognized by an HMM based isolated word recognizer. Recognized user ID is used as an input to the speaker verification module where speaker is asked to utter a random digit for verification. For each digit, all users are trained and a speaker digit model is constructed for each user using again hidden Markov models as in isolated word recognizer used for speaker clarification. IllThis speaker verification system is implemented on a fixed point digital signal processor. Fixed point digital signal processors offer disadvantages in the system design and implementation due to a fixed accuracy of the processor contrary to the floating point processors, but also offers a lot of advantages in implementation of low power cost effective real time practical systems. This thesis discusses the design of this fixed point speaker verification system, analysis of the fixed point processing algorithms, modifications to increase the performance of this system to have a practical, robust, speed and memory optimized fixed point speaker verification system that is near in performance to the floating point speaker verification systems.