Yaşam boyu spor programlarının belli yaş grubu bayanlarda bazı fiziki ve fizyolojik özellikler üzerine etkisi
The Effects of age time sports programme on some physical and phsiological parameters in the definite age group of the women
  1. Tez No: 115275
  2. Yazar: ELİF YÖRÜKER ARAS
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YUSUF CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Aerobik Egzersiz, Fiziksel Uygunluk. Fizyolojik Parametreler, Aerobik Exercise, Physical fitness, Physological parameters
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Yaşam Boyu Spor Proramlarının Belli Yaş Grubu Bayanlarda Bazı Fiziki ve Fizyolojik Özellikler Üzerine Etkisi Bu çalışma, bazı yaş grubu bayanlarda egzersiz programının fiziki ve fizyolojik parametreler üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, fiziki parametrelerden; yaş, kilo, boy, atletik parametrelerden esneklik ve dikey sıçrama testleri, fizyolojik parametrelerden ise, kan basıncı, kalp atımı, vücut yağ oranı ve maksimum oksijen kullanımı ölçülmüştür. Bu paremetrelerden esneklik, otur uzan testi ile, kan basıncı ve kalp atımı elektronik tansiyometre ile, vücut yağ oranı skinfold ile, aerobik güç 20 metre mekik koşu testi ile, anaerobik güç ise dikey sıçrama testi ile ölçülmüştür. Araştırmaya toplam 14 denek katılmış, deneklere 8 hafta, haftada 3 gün günde 45 dakika üzerinden planlanan egzersiz programı uygulanmıştır. Araştırma verileri, egzersiz programına başlamadan önce ve egzersiz sonrasında uygulanan fiziki ve fizyolojik parametre testleri ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler, bilgisayar ortamında SPSS programında analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, araştırmaya katılan deneklerin yaş ortalamaları 35,9±5,6 yıl, boy ortalamaları 162,07±5,4cm, kilo ortalamaları 65,95±8kg olarak tespit edilmiştir. Araştırmada uygulanan egzersiz programı sonunda, ön test ve son test verilerine göre, denek grubunun vücut ağırlığında (P0,05) ve sistol (P>0,05) düzeylerinde ve anerobik güçte (p>0,05)anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Sonuç olarak bu çalışma, 8 haftalık egzersiz programının bazı fiziki ve fizyolojik parametrelerin geliştirilmesinde olumlu etkileri bulunduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effect Of Age Time Sports Programme On Some Physical And Physiological Parameters In The Definite Age Group Of The Women This study hold to determine the effects of physical and physiological parameters on the definite age group of the women in the exercise programme. In this research, this following parameters calculated; from the physical parameters; age. weight, height, from physiologial parameters; blood pressure, heartbeat, body fat ratio, aerobic and anerobic power parameters. All the below tests from the physiological parameters; flexsibility, blood presure and heartbeat by electronic tensionmeter, body fat ratio by skinfold, earobic power in 20 meters shuttle test and anerobic power by vertical jump test. 14 test subjects were joined in the study the planned exerecise programme was applied to these test subjects 8 weeks, 3 days a week, 45 minutes a day. The data are obtained from physical and physiological parameter tests applied before the beginning and the end of the exercise programme. The data are analized in the SPSS Programme in a computer. According to data, the mean age of the tests subjects were 35 years, the mean height was 162 cm, and the mean weight 65 kg. At the end of exercise programme research, according to the pre-test - post-test data significant differences were observed in the body weights (P0,05) and sistolic (P>0,05) blood pressure and anaerobic power (p>0,05). As a result; this study showed that 8-week exercise programme have significant effects on the development on some physical and physiological parameters.