Artistik cimnastikte sıçramalı akrobatik hareketlerin tekniklerinin öğretiminde transferle ilgili bir araştırma
A research on transfer in the training of acrobatic jump movements techniques in olympic gymnastics
  1. Tez No: 115354
  2. Yazar: HASAN ONMUŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SUPHİ TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Tempo salto, Stretch Shortening Cycle ( SSC), myotatic reflex, pliometrics, Tempo salto, Stretch Shortening Cycle ( SSC), myotatic reflex, pliometrics
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Miyotatik refleks veya uzama kısalma döngüsü kuramlarına dayalı plyometrik antrenman olarak adlandırılan çalışmaların Artistik Cimnastik sporundaki tempo salto öğretimine etkisine ilişkin bir araştırmadır. Spor Yüksek Okulunda öğrenim gören 16 sı deney ve 16 sı kontrol gurubu olmak üzere yaş ortalamaları 19,9 olan 32 erkek denek kullanılmıştır. Antrenman öncesi deneklere öntest olarak dikey sıçrama yüksekliği, kontak zamanı ve havada kalış zamanı testleri uygulanmış, ardından deney grubuna plyometrik esalı antenman verilmiş, belirtilen testler sontest olarak her iki gruba da uygulanmıştır. Test bulguları karşılaştırılmış ve Tempo Salto öğreniminde miyotatik reflekse bağlı olarak dikey sıçrama yüksekliği, kontak zamanı ve havada kalış zamanı öğelerinin ekili olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak Tempo Salto hareketinin miyotatik refleksle başlatılarak ve istemli kas kontrolü ile desteklenerek ardarda tekrar edildiğinde daha iyi bir ustalıkla yapıldığı saptanmıştır. Anahtar sözcükler : Tempo salto, Stretch Shortening Cycle ( SSC), myotatik refleks, plyometrics ABSTRACT The subject of this research is about the effect of myotatic reflex -or the pliometric training based on the stretch shortnening cycle theories- on the education of tempo salto in artistic gymnastics. 32 male subjects studying at the Sports College participated in the study as 16 cases and 16 controls. Their mean age was 19,8. Height of vertical jump, time of contact and time of flight tests were performed before the training. The experimental group had later been given a plyometrk based training and then the defined tests were performed as post test to both of the groups. The tests results have been compared and it has been found that as a result of the development in myotatic reflex, the height of vertical jump, time of contact and time of flight variables have increased. In conclusion, the tempo salto has been performed with more virtuosity when started with the SSC, supported by voluntary muscle movement and performed repeatedly.
Özet (Çeviri)