Dejeneratif kalça osteoartritinin tedavisinde çimentosuz total kalça artroplastisi
  1. Tez No: 115371
  2. Yazar: MEHMET AS
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DAVUT KESKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Çimentosuz artroplasti, Osteoartrit, Kalça, Cementless Arthroplasty, Osteoarthritis, Hip
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Ill ÖZET Amaç: Bu çalışmada çimentosuz total kalça protezi ile tedavi edilen dejeneratif kalça osteoartritli olguların orta dönem sonuçları değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöiıtem : Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında, 1096-2000 yıllan arasında, vidalı tip çimentosuz total kalça protezi uygulanan ve en az iki yıl düzenli olarak takipleri yapılabilen 30 hastanın 30 kalçası çalışmamızın konusunu oluşturmuştur. Olguların 16'sı ( %53) kadın, 14'ü (%47) erkek olup yaş dağılımı 32 ile 75 arasında ve ortalama yaş 51.6 yıldır. 17 (%57) olguda sağ, 13 (%43) olguda ise sol kalçaya protez uygulanmıştır. Osteoartritin nedeni olguların 16'sında (%53) idiopatik, ll'inde (%37) travma ve 3'ünde (%10) ise doğumsal kalça çıkığı olarak tespit edilmiştir. 24 olguda (%80) lateral transgluteal, 6 (%20) olguda ise posterolateral yaklaşım kullanılmış ve hastaların 18 'inde (%60) hidroksiapatit, 12' sinde (%40) ise porus kaplı protez tipleri uygulanmıştır. Postoperatif olarak 1.5.,3.,6., 12. aylar ve daha sonra yılda 1 kontrole çağrılan olguların sonuçlan klinik olarak Harris skalasına, radyolojik olarak ise Callaghan ve Engh kriterlerine göre değerlendirilmiştir Bulgular: 10-21 (ortalama 12.1) hastanede kalan olgular, 2-6 (ortalma 3.6) yıl takip edilmişlerdir. Preoperatif Harris skoru 13-43 (ortalama 35.8) iken, bu skor son kontrollerde 70-100 (ortalama 93.1) olarak bulunmuştur. Buna göre klinik olarak olguların 22 'sinde (%73.3) mükemmel, 7'sinde (%23.3) iyi, l'inde (%3.3) ise orta sonuç elde edilmiştir. Radyolojik olarak 10 (%33.3) olguda 1 ile 5 dereceleri arasında, ortalama 1.6 derece kap açısı değişikliği; 12 (%40) olguda ise ortalama 1.7 (1-5) mm vertikal asetabular migrasyon ve 1.7 (1-2) mm horizontal migrasyon olduğu gözlenmiştir. Toplam 4 (%13.3) olguda heterotopik kalsifikasyon gelişmiştir. Olguların l'nde (%3.3) görülen asetabular insitabilite dışında kalan femoral ve asetabular komponentlerin hepsinin stabil olduğu tespit edilmiştir. Komplikasyon olarak birer olguda olmak üzere intraoperatif femur kırığı, antibiyotik tedavisi ile iyileşen yüzeyel yara infeksiyonu ve antitrombotik tedavi ile düzelen ipsilateral derin ven trombozu ile karşılaşılmıştır. Sonuç: Uygulama usulüne uygun olarak yapılır ise, kemik kalitesi iyi ve cerrahi endikasyonu olan kalça osteoartritli hastalarda çimentosuz total kalça protezleri klinik ve radyolojik olarak oldukça tatminkar orta dönem sonuçları vermektedir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Purpose: In this study, it was evaluated the mid-term results of cementless total hip arthroplasty in cases with degenerative hip osteoarthritis. Materials and Methods: The subject of our study was to evaluate 30 hips of 30 patients who had been performed screw-type cementless total hip prosthesis and regularly controlled during et least two years between 1996-2000 in The Department of Orthopaedics and Traumatology of Atatürk University Medical School. Sixteen (53%) of the cases were female and 14 (47%) were male, age distribution was between 32 and 75 years and mean age was 51.6 years. It was performed right hip prosthesis to 17 (57%) cases and left hip prosthesis to 13 (43%) cases. The cause of osteoarthritis was determined as idiopathic in 16 (53%), trauma in 1 1 (37%) and developmental dysplasia of the hip in 3 (10%) of the cases. It had been performed the lateral transgluteal approach in 24 (80%) and posterolateral approach in 6 (20%) of the cases. It had been performed hydroxyapatite-coated prosthesis in 18 (60%) and porous-coated prosthesis in 12 (40%) of the patients. The results of the cases who were postoperatively called for 1.5, 3, 6, 12 months and afterwards yearly controls, were clinically evaluated according to Harris scale and radiologically to the criterions of Callaghan and Engh. Results: Cases who were hospitalised 10-21 (mean 12.1) days, followed during 2-6 (mean 3.6) years. While preoperative Harris score was 13-43 (mean 35.8) then this score was found to be 70-100 (mean 93.1) in final controls.In this opinion, it was reached clinically excellent results in 22 (73.3%), good results in 7 (23.3%) and fair results in 1 (3.3%) of the cases. It was observed radiologically 1-5 (mean 1.6) degree of the cup angle alterations in 10 (33.3%), 1-5 (mean 1.7) mm of vertical acetabular migration and 1-2 (mean 1.7) mm of horizontal migration in 12 (40%) of the cases. It was developed heterotopic calcification in 4 (13.3%) of the cases. All femoral and acetabular components were established as stabile without 1 (3.3%) case which was seen acetabular instability. As complications; it was developed intraoperative femoral fracture in 1 (3.3%), superficial wound infection curing by antimicrobial therapy in 1 (3.3%) and ipsilateral deep venous thrombosis improving by antithrombotic therapy in 1 (3.3%) of the cases. Conclusion: If method be performed properly, the cementless total hip prosthesis give quite satisfactory clinical and radiological mid-term results in patients with hip osteoarthritis who were surgical therapy indicated and had good bone quality.