Pes ekinovaruslu hastalarda ayağın medial, posterior ve lateralinde sitokontraktil proteinlerin varlığının araştırılması ve cerrahi tedaviyle ilişkisi
- Tez No: 115372
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LOKMAN KARAKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Clubfoot, capsule, cytocontractile proteins, light microscopy, immunohistochemistry
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
l.OZET Pes ekino varus ( PEV ) çocukluk döneminin sık karşılaşılan konjenital anomalilerindendir. Etyopatogenezi henüz netlik kazanmamıştır. Kemik yapıların deformiteye katılımından dolayı, bazı araştırmacılar primer patolojinin kemik kaynaklı olduğunu belirtmişlerdir. Diğer bir grup araştırmacı ise, asıl patolojinin yumuşak dokudan kaynaklandığını savunmaktadırlar. Son dönemlerde, konjenital PEV patogenezinde yumuşak dokunun önemini vurgulayan çalışmalar yayınlanmaya başlamıştır. Yumuşak doku kontraktilitesinin elektron mikroskobik ve immünohistokimyasal yöntemlerle araştırılması ve yumuşak doku kontraktilitesinin patogenezdeki rolünün belirlenmeye çalışılması, günümüzde araştırmacıların en fazla üzerinde durduğu konuların başında gelmektedir. Biz, konjenital PEV'li hastaların ayak medial, posterior ve lateral eklem kapsüllerindeki sitokontraktil proteinleri immünohistokimyasal yöntem kullanarak belirlemeyi amaçladık. İdiopatik tip konjenital PEV tanısıyla komplet subtalar gevşetme ameliyatı uyguladığımız 15 hastanın ayak medial, posterior ve lateral kapsüllerinden aldığımız 45 adet doku örneği, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı laboratuvannda çalışmaya alındı. Doku örnekleri, hematoksilen-eozin ve immünohistokimyasal boyalar olan vimentin, desmin ve a-düz kas aktin boyalan ile boyandı. Hematoksilen-eozin boyamada hücrelerin düzenliden, dağınığa kadar değişik dizilim gösterdiklerini, hücre çekirdeklerinin ise iğsi biçimden, oval ve şişkin görünüme kadar değişik yapılarda oldukları gözlemlendi, immünohistokimyasal boyamada dokuların tümünde vimentin boyama pozitif ve desmin boyama negatif bulundu.
Özet (Çeviri)
2.ABSTRACT Clubfoot is a common congenital deformity in childhood and there is no firm consensus with respect to etiology and pathogenesis. Both of ossseos and soft tissue structures are existing this deformity; some investigators believe that primary pathology is osseos. Other investigators believe that primary pathology is due to soft tissue contracture. Recently, many investigators attempt to search the existence effects of cytocontractile proteins in medial soft tissue in clubfoot pathogenesis. We examined cytocontractile proteins and their activity in medial, posterior and lateral capsuler specimens of clubfoot with immunohistochemical method. We collected the specimens from idiopatic clubfoot patients had failed conservative treatment, thus had been complete subtalar release procedure. During surgical procedure, sample of capsuler tissue were collected from medial, posterior and lateral side from 15 feet. Followed by stained with Hematoxylin-eosin, all specimens are stained by immunohistochemical agent vimentin, desmin and a-smooth muscle actin. In Hematoxylin-eosin stained, the capsuler cells were arranged vary from regularly to haphazardly and nuclei were spindle-shape, plump or oval. In immunohistochemical study, all specimens stained positively for vimentin and negatively for desmin. Eight specimens from medial and three specimens from other sides were stained positively for a-smooth muscle actin and statistically significant difference was found between the medial and other sides. In conclusion, we contented that medial, posterior and lateral capsules of clubfoot have cytocontractile activity but medial side have more than other sides.