Doğum felcinin sekel dönemi cerrahi tedavisi
Surgical treatment of obstetrical palsy in sequela period
  1. Tez No: 115379
  2. Yazar: AYDINER KALACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAYRAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Brakiyal pleksus, derotasyon osteotomisi, doğum felci, omuz deformitesi, tendon transferi IV, Brachial plexus, derotation osteotomy, obstetrical palsy, shoulder deformity, tendon transfer
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Doğum sırasında brakial pleksus'un traksiyonu sonucu gelişen doğum felcinde erken tedavi yapılsın veya yapılmasın, bazı olgularda, üst ektremite kaslarında paralizi ve kontraktür gelişebilmekte ve bunların tedavisi için rekonstrüktif cerrahi girişimler gerekli olmaktadır. Doğum felci nedeniyle Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dah'nda Ocak 1990 - Mayıs 2001 tarihleri arasında sekel döneminde ameliyat edilen 24'ü erkek, 37'si kız 61 hastanın 62 ekstremitesi çalışmaya alındı. Bu ekstremitelerin 42'sinde (%67.7) C5-6, 15'inde (%24.2) C5-6-7, 5'inde (%8.1) C5-T1 tutulumu mevcuttu. Bu hastaların ikisinde bilateral tam kol tipi ağır sekel mevcuttu ve bunlardan birisinin tek ekstremitesi öpere edildi. 22 sol (%35.5), 40 sağ (%64.5) üst ektremite tutulumu mevcuttu. Ortalama ameliyat yaşı 10.29 (4-22) bulundu. Omuz çevresinde yumuşak doku girişimi yapılanlarda ortalama yaş 8, kemik girişimi yapılanlarda 13.3'idi. Omuz çevresi ameliyatlarının ikisi trapezius transferi, biri Harmon deltoid transferi, ikisi ISp-TMn uzatma, ikisi SSc origosundan sıyırma, 23 hastaya anterior gevşetme ve tendon transferi, biri omuz artrodezi, 2 Fi derotasyon osteotomisiydi. Üst ekstremitede çeşitli ameliyatlar yapılan hastaların 51.5 ay (6-138) ortalama takip süresi sonrası sonuçlan analiz edildi. Ameliyat sonrası hareketlerinde belirgin değişiklik olmayan bir hasta dışında tüm hastalar ve aileleri sonuçtan memnundu. Omuz çevresi tendon transferi yapılan hastalarla derotasyon osteotomisi yapılan hastalar karşılaştırıldığında istatistiksel bir fark bulunamadı. Doğum felcinde her hastada uygulanacak cerrahi müdahaleler, hastanın yaşı, tutulum tipi ve derecesi, omuz hareket genişliğinde kısıtlama, adele güçleri ve glenohumeral eklem durumu, cerrahın tecrübesine göre değişmekte olup, standardize edilmiş bir tedavi yöntemi yoktur.
Özet (Çeviri)
Obstetrical palsy caused by traction injury of brachial plexus during labour, either treated early or left untreated may lead to paralysis and contractures in the upper extremity. In such cases reconstructive surgery is required. 62 extremities of 61 patients in sequela period of obstetrical palsy operated in Çukurova Faculty of Medicine Orthopedics and Traumatology Department between January 1990-May 2001 were included in the study. In 42 (%67,7) of the extremities C5-6, in 15 (%24,2) C5-6-7 and in 5 (%8,1) C5-T1 involvement was present. In two cases bilateral severe whole arm type paralysis was present and one of them was operated bilaterally. 22 (%35,5) left and 40 (%64,5) right sided involvement was observed. Mean age of all patients at operation time was 10,29 (4-22) while in cases undergone soft tissue procedures about shoulder mean age was 8 and 13,3 for bony procedures. 2 trapezius transfers,one Harmon deltoid transfer, 2 Isp-TMn lengthenings, 2 SSc releases, 23 conbined anterior release and tendon transfers, one shoulder arthrodesis, 21 derotation osteotomies were the the operations performed in the shoulder region. Results of various procedures performed were analyzed after a mean follow up of 5 1,5 (6-138) months. Except one patient in which no improvement in range of motion was observed, all patients and parents were satisfied with the results. No statistically significant difference was detected between the cases of shoulder tendon transfer and derotation osteotomy. There is no standard treatment option for obstetrical palsy. Different surgical procedures should be performed taking care of patients age, type and severity of involvement, restriction in shoulder range of motion, muscle strength, glenohumeral joint deformity and experience of the surgeon.