Belirli sürekli distraksiyonun deneysel model üzerinde ilizarov tipi eksternal fiksatörle kırık iyileşmesine etkisi
Efficiancy of definitive continue distraction with ilizarov type external fixatior model on fracture healing
- Tez No: 115402
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYATİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Kırık iyileşmesi, İlizarov tipi eksternal fiksasyon, belirli sürekli distraksiyon (BSD), Fracture's healing, Ilizarov type external fixation, definitive continue distraction (DCD)
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
IV ÖZET Kırık iyileşme süresiyle ilgili pek çok çalışma olmasına rağmen, travmatoloji için tam olarak çözümlenememiş bir olaydır. Kırık iyileşme süresiyle ilgili çok sayıda çalışma halen devam etmektedir. Tavşanlar üzerinde kendi geliştirdiğimiz, belirli sürekli distraksiyon (BSD) yapan, İlizarov tipi eksternal fiksatör sisteminin, kınk iyileşmesi üzerine etkisini değerlendirdik. Yeni Zellanda tipi 15 tavşanı 3 gruba ayırdık. Birinci grup kontrol grubu idi. İkinci grup tavşanlara, İlizarov tipi eksternal fiksatör sistemi ile ağırlığının % 10'u kadar BSD yapıldı. Üçüncü grup tavşanlara yaylarla modüle edilmiş, İlizarov tipi eksternal fiksatör sistemi ile ağırlığının % 30'u kadar BSD yapıldı. Her 3 grupta 12, 21, 28 ve 35. günlerde X-Ray ile takip edildi. 45. gün tüm tavşanlar sakrifiye edildi. Kırıktaki kallus ve kaynama makroskopik ve mikroskopik olarak değerlendirildi. Radyolojik ve histolojik skorlama sistemleri ile sonuç belirlendi. Sonuçlar Kruskal- Wallis testi ile değerlendirilerek gruplar arası farkın istatistiksel anlamlılığına bakıldı. İkinci grup radyolojik ve histolojik olarak birinci ve üçüncü gruptan daha iyi sonuçlara sahipti. Üçüncü grup ise radyolojik ve histolojik olarak diğer gruplardan daha kötü sonuçlara sahipti. Bu sonuçlara göre; İlizarov tipi eksternal fiksatör sistemi ile ağırlığın %10'u kadar, BSD'nin kırık iyileşmesi üzerine olumlu etkisi olduğu tespit edildi. Ağırlığın % 30'u kadarıyla yaylarla modüle edilmiş İlizarov tipi eksternal fiksatör sistemiyle yapılan BSD'nin ise kırık iyileşmesini geciktirdiği izlenmiştir. Tüm bu bulgular eşliğinde bu konuyla ilgili ileride yapılması gereken bir çok çalışma olması gerektiği kanaatine vardık.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Although there are a lot of studies about fractures healing time ; it is still not an issue that is solved completely for orthopedics. A lot of studies have been progressing for especially reduce of fracture healing time. Efficiency of DCD of Ilizarov type external fixation against fractures healing was evaluated on rabbits. 15 New Zealand type rabbits in to were separated into 3 groups. The first was control group; the second group was distractions group that DCD 10 per cent of rabbit's weight with Ilizarov type external fixation system modulated springs. Third group DCD 30 per cent of rabbit's of weight using the same distraction system. Each group was followed using X - Ray at 12th, 21st, 28th, 35th days. All rabbits were sacrificed at 45 day. Callus of fractures was evaluated macroscopically and microscopically. In scoring systems radiological and histological assessments methods were used. Statistical Kruskal - Wallis analysis test was performed for the assessment of the results. Second group had better radiological and histological results than the first and the third group. Third group had worse radiological and histological results than other two groups. According to these results, DCD 10 per cent weight with Ilizarov type external fixation modulated springs has positive effect upon fracture's healing. DCD 30 percent of weight with Ilizarov type external fixation modulated springs was retarded fracture's healing. However, there is need for more studies upon this issue.