Deneysel defektli nonunion tedavisinde ekstrakorporeal şok dalga tedavisinin etkisi
The effect of extracorporeal shock wave therapy (ESWT) on the treatment of nonunion with experimental defect
  1. Tez No: 115401
  2. Yazar: MUSTAFA EROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAY BULUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: ekstrakorporeal şok dalga tedavisi, kemik defekti, nonunion, kırık iyileşmesi, bilgisayarlı tomografi, extracorporeal shock wave therapy (ESWT), bone defect, nonunion, fractures healing, computerized thomography
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
IV ÖZET Kemik defektlerinin tedavisi ortopedi pratiğinde büyük bir problemdir. Bu defektler kemik tümörlerinin eksizyonu, kemik uzatma girişimleri veya travma sonrasında görülebilmektedir. Bu çalışmadaki amacımız, tavşan radiusu üzerinde defektli nonunion oluşturmak ve oluşturulan defektli nonunion bölgesine, ekstrakorporeal şok dalga tedavisi (ESWT) uygulayarak, kallus oluşumuna etkisini araştırmaktı. Çalışmada Yeni Zelanda tipi matür tavşanların her iki ön kol radiuslarında, elmas separe kullanarak standart 6 mm defekt oluşturuldu. Defekt aralığına kaynamayı engellemek için polietilen materyal yerleştirildi. Polietilen 30 gün süreyle defekt alanında bekletilerek defektli nonunion modeli oluşturuldu. Tavşanların sağ radiuslanndaki defekt alanına ESWT uygulanırken; sol radiusları doğal seyrinde iyileşmeye bırakıldı ve kontrol grubu olarak kullanıldı. Tavşanlar iki gruba ayrıldı. 5 tavşandan oluşan I. grup ve 8 tavşandan oluşan II. grup, sırasıyla 5. ve 6. haftalarda bilgisayarlı tomografi (BT) çekildikten sonra histolojik inceleme için sakrifiye edildi. Kallus dokusunun ışık mikroskopuyla histolojik analizi ve BT ile volümetrik analizi yapıldı. Ölçüm sonuçları,“ Wilcoxon Eşleştirilmiş İki Örnek Testi ”kullanılarak, istatistiksel olarak değerlendirildi. Değerlendirme sonuçları ESWT uygulanan taraftaki kallus volumünün hem I. hem de II. grupta, kontrol tarafına oranla daha fazla olduğunu ve bu artışın istatistiksel olarak anlamlı olduğunu gösterdi (p< 0,05). Histolojik inceleme, her iki grupta da ESWT uygulanan tarafta kırık iyileşmesinin daha hızlı ve kallus dokusunun daha fazla olduğunu gösterdi Sonuçta, ESWT' nin bu etkisinin nonunion ve fazla miktarda kallus oluşumunun gerektiği kemik defektlerinde ve sorunlu kemik uzatma işlemlerinde etkin rol oynayabileceği kanaatine ulaştık.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effect of Extracorporeal Shock Wave Therapy on The Treatment of Experimental Nonunion with Defect Treatment of bone defects are major problems in orthopaedic practice. They can be seen after bone tumor excision, limb lengthening procedures or trauma. The aim this study was to make a nonunion with defects and to investigate the effects of extracorporeal shock wave therapy (ESWT) on the callus formation in bone defects with nonunion created in rabbit radii. In this study, by using diamond seperator we created standart 6 mm defects on the each two front arms of matur New Zealand white rabbits radii. A polyethylene material was placed in defect zone to prevent fractures healing. Nonunion model with defect was created by leaving polyethylene material a duration of 30 days. Radial defects on the right side were applied ESWT and radial defects on the left side healed naturally and were considered as the control group. Rabbits were divided into two groups. First group consisting of 5 rabbits and second group consisting of 8 rabbits were sacrified for histological evaluation the end of 5 weeks and 6 weeks respectively, after computerized scanning. Histological analyses were performed by light microscopy and volumetric callus analysis was performed by computerized scan. The results of the measurement was evaluated by statistical (Wilcoxon's test). The results revealed that the callus volume in the right (ESWT applied) radial defect was greater and statistically significant both at the 5th and 6th week (p< 0,05) was when compared with the control group. Histological evaluation revealed that healing was earlier and callus tissue was greater in side of ESWT in both groups. We concluded that, this beneficial effect of ESWT may play an effective therapeutic role in nonunion in the bone defects in which a large callus tissue is required and in procedures of problematic bone lengthening.