Serebral paralizili çocuklarda ayakta durmaya başlama zamanı
The Time of the begining standing-up position of children with cerebral palsy
  1. Tez No: 115541
  2. Yazar: TÜLAY TARSUSLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FERDA DOKUZTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Physical Medicine and Rehabilitation, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral paralizi, ayağa kalkma, ağırlık aktarma, kalça subluksasyonu, kalça dislokasyonu, Cerebral Palsy, standing up, weight-bearing, hip subluxation, hip dislocation
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET TÜLAY TARSUSLU Yüksek Lisans, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ferda Dokuztuğ Araştırmamızın amacı, serebral paralizili çocukların ayakta durmaya başlama zamanını belirlemekti. Ayrıca, zamanında ayağa kalkan ve kalkamayan serebral paralizili çocuklarda, kalça subluksasyon ve dislokasyon görülme oranlarında fark olup olmadığını araştırmaktı. Araştırmamıza 84 serebral paralizili hasta dahil edildi. Değerlendirmeye başlamadan önce, çocukla ve aile ile ilgili demografik bilgiler öğrenildi. Daha sonra çocuklardaki serebral paralizinin tipi, şiddeti, etyolojik sınıflaması, fonksiyonel seviyesi belirlendi. Ayrıca spastisitenin şiddeti, kas kısalıkları, vücut postürü, ekstremite uzunluk ölçümleri, oturma ve ayakta durma dengeleri değerlendirildi. Araştırmamızda ilk defa ayağa kaldırılma zamanı, kızlarda 39,60 ay± 48,09 ve erkeklerde 51,76 ay± 40,47 olarak bulundu. 84 olgunun % 13,09 ' unda (15 kalça) dislokasyonu ve % 3,57 (3 kalça) subluksasyonu geliştiği saptandı. Erkeklerde kalça subluksasyon ve dislokasyon görülme oram, kızlardan daha fazlaydı. Bunun nedeni, erkeklerin kızlardan daha geç yaşta ayağa kaldırılmaları olarak değerlendirildi. Serebral paralizili çocukların fizyoterapi-' rehabilitasyon programlarında normal gelişim eğrisi izlenmektedir. Bu yaklaşıma göre oturamayan, emekleyemeyen veya dizlerinin üzerinde duramayan çocuk ayağa kaldırılmamaktadır. Böylece çocukların ayağa kaldırılma yaşı gecikmektedir. Ayağa geç kalkan çocuğun kalça ekleminde ilave problemler meydana gelmektedir. Öncelikle asetabulum gelişimi tamamlanmamaktadır. İleri dönemde de kalça subluksasyonu gelişebilmektedir.Araştırmamızın sonunda serebral paralizili çocukların ayağa kalkma yaşı arttıkça, kalça subluksasyon ve dislokasyon gelişme oranının arttığı belirlendi. Bu sonuç serebral paralizili çocukların 12. aydan itibaren destekli veya desteksiz ayağa kaldırılmalarının kalça subluksasyon ve dislokasyon meydana gelme oranını azaltacağını gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TÜLAY TARSUSLU Master of Science of Plilosophy Supervisor: Prof. Dr. Ferda Dokuztuğ The aim of the study is to determine the time of the begining standing up position of children with CP. The other aim of the study is to determine if there is a difference in the range of appearance hip dislocation and subluxation with children who have standing position or not. The subject of the study involves 84 children with CP. Before assesment, demographic information of child and his/her family was learnt after that the type of CP, severity of CP, ethological classification and functional level of the children were determined. In addition severity of spasticity, shortness of mucles, posture of whole body, measurement of length of extremities, balance with sitting and standing position were assessed. The subject of the study, we found that initially standing position time in girls 39,60 months ± 48,09 and in boys 50,67 months ± 40,47. The percentages of 84 children with dislocation is % 13,09 (15 hips), and subluxation is %3,07 (13 hips). The range of appereance of hip subluxation and dislocation in boys is more than in girls. The reason of this is boys' initially standing position time. The treatment program of children with cerebral palsy is based on normal development. According to this a child who can't sitting, crawling or kneeling isn't stood up. So that the age of standing up for children is delayed. There is seconder problems in hip joint with cerebral palsy, who stand up late. First of all the development of acetabulum isn't completed. Following this hip subluxation is developed.At the end of the study, we saw that, if standing up age for children increases, the rate of development of subluxations an dislocations of hip increases, too. This result is showed that if the children with cerebral palsy standing up with support or not after 12 months is decreased the rate of the subluxation and dislocation of hip.