Patellofemoral ağrı sendromunda bantlama ve yüksek voltaj kesikli galvanik stimulasyonun etkinliği
Effectiveness of taping and high voltage pulsed galvanic stimulation on patellofemoral pain syndrome
- Tez No: 115546
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Patellofemoral Sendrom (PFS), Yüksek Voltajlı Kesikli Galvanik Stimulasyon (YVKGS), Bantlama, Fizyoterapi, Patellofemoral Pain Syndrome (PFPS), High Voltage Pulsed Galvanic Stimulation (HVPGS), Taping, Physiotherapy
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Patellofemoral ağrı sendromu (PFS), patellanın konum bozukluğundan gelişen ağrı ve fonksiyonel problemlerle karakterize bir sendromdur. Bu çalışmanın amacı, PFS' li hastaların ağrı ve kas kuvveti üzerine bantlama eşliğinde yüksek voltajlı kesikli galvanik stimulasyon (YVKGS) uygulamasının etkinliğini saptamaktır. Bu amaçla, 15 hastaya bantlama eşliğinde YVKGS (grup I), 15 hastaya sadece YVKGS (grup II) ve 15 hastaya sadece bantlama (grup İÜ) uygulanmıştır, I ve II gruptaki hastalar 6 hafta boyunca haftanın 4 günü, III gruptaki hastalar 6 hafta boyunca haftada 2 kez tedaviye alınmıştır. Bu çalışmaya toplam 45 hasta dahil edilmiştir. Hastaların tedaviye alınma kriteri dinlenme, merdiven inip- çıkma, oturma veya çömelme sırasında ağrının oluşmasıdır. Hastaların hiçbiri profesyonel sporcu olmayıp, birkaçı rekreasyonel düzeyde spor yapmaktaydı. Üç grup arasında dinlenme, merdiven çıkma ve inme, çömelme ve oturma pozisyonlarında ağrı; Q açısı, çevre, hareket alanı, kısalık ve kas kuvveti ölçümleri ve alt ekstremite fonksiyonellik skalaları karşılaştırılmıştır. Grupların tedavi öncesi verileri karşılaştırıldığında; çömelme (grup II, III) ve oturma (grup II) pozisyonlarında ağrı; Q açıları (grup II, III) ve çevre (grup II, III) ölçümleri için istatistiksel açıdan anlamlı farklılığın olduğu görülmüştür (p0.05). Bu bulgularla ilişkili olarak, ağrıda önemli derecede azalmanın ve kas kuvvetinde önemli derecede artmanın olduğu görülmüştür. PFS' nin tedavisinde her üç yöntem de etkindir, fakat diğerlerine göre bantlama eşliğinde YVKGS uygulaması daha etkindir. Bu nedenle; PFS' nin tedavisinde bantlama eşliğinde YVKGS uygulaması ile daha başarılı sonuçların elde edilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Patellofemoral Pain Syndrome (PFPS) is a syndrome, which is characterized with pain and functional problems. The purpose of this study was be determine the effectiveness of the application of high voltage pulsed galvanic stimulation (HVPGS) with taping on pain and muscle strength in patients with PFPS. For this purpose; to 15 patients FTVPGS with taping (group I), to 15 patients only HVPGS (group II) and to 15 patients only taping (group III) was applied. The patients in first and second group treated 4 times a week for 6 weeks, the patients in third group treated 2 times a week for 6 weeks. Totally 45 patients were included to study. The criteries for the therapy are outcoming ache while sitting, resting, stair climbing and squating. Non of the patients were profesional sportsmen but some of them making recreational sports. Pain in resting, walking upstairs and downstairs, squat and sitting positions; measurement of Q angles, circumference, range of motion, tightness and muscle strength; lower extremity functional scales were compared. When comparing within groups in the pre-treatment data in three groups; it was seen that there was a statistically significant differences between pain and squat (group II, III) and sitting (group III) positions; measurement of Q angles (group II, III) and circumference (group II, III) (p0.05). In association with these results; it was seen that there was a significant decrease in pain and increase in muscle force. All three methods were effective in the treatment of patients with PFPS, but HVPGS with taping method was more effective than the others. Therefore; it is concluded that in the treatment of PFPS, with the application of HVPGS with taping more successful results can be obtain.