Diyabetik ayakta fizyoterapi yaklaşımlarının etkinliği
The Effectiveness of physiotherapy approaches in diabetic foot
- Tez No: 115547
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜL ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik Ayak, Fizyoterapi
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Diyabetik ayakta fizyoterapi yaklaşımlarının etkinliği, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı Doktora Tezi, Ankara, 2002. Bu çalışma Osmangazi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Protez-Ortez ve Biyomekanik Ünitesi, Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı ve Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu'nda diyabetik ayakta fizyoterapi yaklaşımlarının etkinliğini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Çalışmaya Wagner skalasına göre 0. derecede tanımlanan (ayak cildi sağlam ve diyabete bağlı ülserasyonlar henüz gelişmemiş ) 34 olgu dahil edilmiştir. 17 olguya ayak problemlerine göre uygun ortotik destek, egzersiz programı ve diyabetik ayağa yönelik ayak bakımı eğitimi uygulanmıştır. Sadece ortotik destek ve diyabetik ayağa yönelik ayak bakımı eğitimi verilen 17 olgu ise kontrol grubu olarak alınmıştır. Her iki grup olgu; 0, 6 ve 12. haftalarda alt ekstremite eklem hareketleri, kas kısalıkları, kas kuvvetleri, antropometrik ölçümleri, duyu bozuklukları, ayak problemleri, yürüyüşleri, ağrı, denge, nöropati yetersizlik skorları, nöropati semptom skorları, 6 dakika yürüme testi, postür analizi ve ark indeksleri yönünden değerlendirilmiş; çalışma grubu olguların değerlendirme sonuçlarında tedavi öncesine göre, tedavi sonrası değerlerdeki iyileşme istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p < 0.05,). Yürüme parametrelerinde normale yaklaşma, ağrı ve nöropati bulgularında azalma, denge, kas kuvveti ve eklem hareketlerinde artışın yanı sıra sıcak-soğuk, sivri-künt, hafif dokunma, derin basınç ve koruyucu duyulardaki artışın kontrol grubuna göre daha belirgin olduğu gözlenmiştir. Çalışmanın sonunda fonksiyonel seviyenin uygun fizyoterapi ve rehabilitasyon yaklaşımları ile geliştirilebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The effectiveness of physiotherapy approaches in diabetic foot, Hacettepe University Health Sciences Institute Program in Physical Therapy and Rehabilitation PhD Thesis, Ankara, 2002. This study is performed in the Vocational Health Sciences School of Osmangazi University, Endocrinology Department of Osmangazi University Medical Faculty and in the School of Physiotherapy Rehabilitation at Hacettepe University. The purpose of the study was to investigate the effectiveness of physiotherapy approaches in the diabetic foot. 34 patients belonging to 0 degree of Wagner's scale participated in the study. Orthotic supports, exercise programme and foot care training were given to 17 patients in the study group. Orthotic support and training on foot care were applied to the control group, also consisting of 17 patients. Both groups were evaluated in the beginning, in the 6 th and at the end of 12 weeks.