Osteoartritli dizlerde düzenli kontrole gelen ve düzensiz kontrole gelen hastaların ev egzersiz programının karşılaştırılması
Comparison of home exercise programs of patients with osteoarthritic knees who have regular or irregular controls
  1. Tez No: 115548
  2. Yazar: AYŞE ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İZGE GÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Osteoartrit, Diz, Düzenli ev egzersiz programı, Düzensiz ev egzersiz programı ^TSSSTmS», Osteoarthritis, Knee, Regular home exercise program, Irregular home exercise program
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET OSTEOARTRİTLİ DİZLERDE DÜZENLİ KONTROLE GELEN VE DÜZENSİZ KONTROLE GELEN HASTALARIN EV EGZERSİZ PROGRAMININ KARŞILAŞTIRILMASI Fzt. Ayşe ŞEN Amaç: Osteoartritli dizlerde düzenli kontrole gelen ve düzensiz kontrole gelen hastaların ev egzersiz programlarının etkinliğinin araştırılmasıdır. Hastalar ve Yöntem: Daha önce herhangi bir tedavi görmemiş yaşlan 40-80 (yaş ortalaması 56.5) arasında değişen Kellgren Lawrence sınıflamasına göre grade 3 osteoartritli dizi olan 96 hasta prospektif olarak tedaviye alındı. Bütün hastaların düzenli aralıklarla izlemi planlandı. Ancak bazı hastaların düzenli olarak kontrollere gelmedikleri görüldü. Bu nedenle hastalar düzenli ve düzensiz egzersiz grubu olarak ayrıldı. Düzenli egzersiz grubunda (grup 1) 46 hastanın 92 dizi, düzensiz egzersiz grubunda (grup 2) 50 hastanın 100 dizi çalışmayı oluşturdu. Her iki gruba da aynı egzersiz programı uygulandı. Egzersizler günde 3 set 10 tekrar olarak 8 hafta uygulandı. Tedavi öncesi ve tedavi sonrası kontrollerde hastalar kliniksel parametreler ile değerlendirildi. Bulgular: Grup 2'nin istirahat ağrısı (6. ay) (p=0.007), eklem hareket açıklığı (6. ay) (p=0.047) açısından grup l'e göre daha üstün olduğu, bunun yanında grup l'de merdiven inip çıkma ağrısı (6. ay) (p=0.044) açısından grup 2'ye göre daha fazla bir azalma olduğu saptandı. Diğer parametreler açısından iki grup arasında bir fark yoktu. Her iki grupta da tedavi öncesine göre tedavi sonrası ölçümlerinde tüm kliniksel parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı bir gelişme vardı. Sonuç: Düzenli ve düzensiz takip edilen hastaların ev egzersiz programlan arasında tedavi sonuçlarını elde etme açısından anlamlı bir fark olmadığından hastaların sık aralıklarla takip edilmesinin gerekli olmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY COMPARISON OF HOME EXERCISE PROGRAMS OF PATIENTS WITH OSTEOARHRITIC KNEES WHO HAVE REGULAR OR IRREGULAR CONTROLS AYŞE ŞEN, P.T. Objective: The objective of this study is evaluating the effectiveness of home exercise programs of the patients with osteoarthritic knees who have regular or irregular controls. Patients and Method: The series consisted of 96 patients with osteoarthritic knee grade 3 according to Kellgren Lawrence. The mean age was 56.5 (range 40-80). The patients were divided into two groups according to their admittancee to regular control, although all were advised the same control periods. The regular and irregular control groups consisted of 100 knees of 50 patients and 92 knees of 46 patients respectively. Both groups received the same programe and evaluated with clinical parameters before and after the treatment. Results: The rest pain (p=0.007), range of motion (p=0.047) of group 2 was superior than group 1, while there was significant difference in stair climbing pain (p=0.044) in favour of group 1. Other parameters showed no significant difference between the groups and both groups improved for all clinical parameters when compared with their pre-treatment status. Conclusions: Home exercise programs are effective method in the treatment of osteoarthritic knees. However, regular or irregular control of the patients did not affect the results significantly.