Hemiplejik hastaların fonksiyonel düzeylerinin üç farklı yöntemle karşılaştırılması
Comparison of functional levels of hemiplegic patients with three different methods
  1. Tez No: 115587
  2. Yazar: ÇİĞDEM KIZILTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FİLİZ CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Hemipleji, Motor Fonksiyon Değerlendirmesi, Motor Değerlendirme Skalası (MDS), Stroke Rehabilitation Assessment of Movement (STREAM), Rivermead Motor Değerlendirmesi (RMD), Hemiplegia, Motor Function Assessment, Motor Assessment Scale (MAS), Stroke Rehabilitation Assessment of Movement (STREAM), Rivermead Motor Assessment (RMD)
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 726
Özet
ÖZET Kızıltaş Ç., Hemiplejik hastaların fonksiyonel düzeylerinin üç farklı yöntemle karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2002. Hemiplejik hastaların fonksiyonel düzeyini belirlemede kullanılan STREAM, MDS ve RMD testlerinden en etkin olanını belirlemek amacıyla yapılan bu çalışma, 30 hemiplejik hasta üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmamıza, Ankara Üniversitesi Cebeci Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği'nde serebrovasküler olay tanısı konulmuş, kronik dönemde (ortalama 6 aylık) 20'si erkek, 10'u kadın olmak üzere toplam 30 hasta alınmıştır. Çalışmaya alınan 30 hastanın 15 'inde sağ, 15 'inde ise sol hemipleji olup, yaş ortalamaları 63.4± 1.1 6 yıldır. Hastalar, haftada 5 gün, yaklaşık 45 dakika süre ile Bobath nörofizyolojik yaklaşımına göre 8 hafta tedaviye alınmışlardır. Bu tedavi öncesinde her üç fonksiyonel değerlendirme yöntemi sıra ile önce MDS, sonra STREAM ve RMD olacak şekilde uygulanmış ve tedavi sonrası aynı değerlendirmeler tekrarlanmıştır. Hastaların değerlendirme yöntemlerindeki puanlan, gross fonksiyon, üst ekstremite aktiviteleri, alt ekstremite aktiviteleri ve toplam puanları olarak dört ana başlık altında karşılaştırılmıştır. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda, tüm yöntemlerin tedavi öncesi ve sonrası puanları aralarındaki farklar, istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0.05). RMD ile MDS ve RMD ile STREAM arasındaki farklar ise anlamlı bulunup (p0.05). STREAM yöntemi üst ekstremite ve alt ekstremite aktivitelerini değerlendirmede her iki yönteme göre daha etkin bulunmuştur. Gross fonksiyonların değerlendirilmesinde, MDS ve STREAM yöntemlerinin RMD yöntemine göre daha etkin ölçüm yaptığı görülerek değerlendirmede bu yöntemlerin tercih edilmesinin daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Kızıltaş, Ç., Comparison of Functional Levels of Hemiplegic Patients With Three Different Methods, Hacettepe University, Institute of Health Sciences Department of Physical Medicine and Rehabilitation Program, Master of Science Thesis, Ankara, 2002. This study was carried out with the purpose of determining the most effective methods which are used in determining the functional level of hemiplegic patients namely STREAM, MDS and RMD and was conducted on a group consisting of 30 hemiplegic patients. In this study, a total of 30 patients 20 male and 10 female in their chronic period (average 6 months) having cerebrovascular accident diagnosed at Ankara University, Cebeci Physical Medicine and Rehabilitation Clinic were included. Of the 30 patients, 15 right sided and 15 left sided hemiplegic patients with an average age of 63. 4± 1.1 6 year were included into the study. Patients were treated for a period of 8 weeks using Bobath neurophysiological approach for 45 minutes five days per week. Pre-treatment functional assessment methods were first done with the MDS, then with STREAM and lastly with RMD and they were applied in a sequence and post-treatment assessments were repeated in the same order. The scores achieved by patients with respect to assessment methods were compared under four main headings as, gross function, upper extremity activities, lower extremity activities and total scores. The results were statistically analysed, the differences between the pre and post- treatment scores, for all the methods were found to be statistically significant (p0.05). Whereas the differences between RMD and MDS; the RMD and STREAM were determined to be statistically significant (p0.05). It was found out that the STREAM method is more effective when compared to the other two methods for assessing upper extremity and lower extremity activity scores.. It was observed that in gross function assessments, the MDS and STREAM methods were more effective in taking measurements compared to RMD method and therefore a conclusion is drawn that it will be more proper to prefer and use this method for assesing hemiplegic patients.