Hemiplejik hastaların motor fonksiyonlarının değerlendirilmesi kullanılan farklı iki yöntemin karşılaştırılması
Comparison of two different methods used in the assess of motor functions of the hemiplegic patients
  1. Tez No: 59402
  2. Yazar: EMEL TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. SAADET OTMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Hemipleji, Fonksiyonel Motor Değerlendirme, Rivermead Motor Değerlendirmesi, Chedoke McMaster Değerlendirmesi, Todd-Davies Değerlendirmesi iv, Hemiplegi, Functionel Motor Assessment, Rivermead Motor Assesssment, Chedoke McMaster Assessment, Todd-Davies Assessment
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Hemiplejik hastaların motor fonksiyonlarının değerlendirilmesinde kullanılan Rivermead Motor Değerlendirmesi (RMD) ile Chedoke McMaster Değerlendirmesi (CMD)'nin birbirlerine oranla üstünlüklerinin ve objektifliklerinin karşılaştırılması amacıyla yapmış olduğumuz çalışma, Ankara Üniversitesi Ibn-i Sina Hastanesi, Nöroloji Anabilim Dalı'nda Serebro Vasküler Olay (SVO) tanısı konulmuş 40 hasta üzerinde gerçekleştirilmiştir. Olguların 27'si erkek 13'ü kadın olup, yaş ortalamaları 60.33±1.65 yıldır. Olguların 22'si sağ, 18'i sol hemiplejiktir. RMD, CMD ve standart değerlendirme yöntemi olarak kullandığımız Todd-Davies Değerlendirmesi, 40 olguya hastalığın akut ve kronik (1. hafta -6. hafta sonu) dönemlerinde uygulanmıştır. Olguların motor fonksiyon değerlendirme düzeyleri, testin uygulama süresi, hemiplejinin etkilediği taraf, lezyonun lokalizasyonu ve hastalığın etyolojisi gibi parametreler değerlendirilerek, sonuçlar karşılaştırılmıştır. Yapılan istatistiksel analiz sonucunda; akut ve kronik dönemde motor fonksiyon değerlendirme yüzdeleri açısından RMD ile CMD ve TDD ile RMD arasındaki fark TDD ve CMD lehine anlamlı bulunurken (p0.05). Bununla birlikte değerlendirme yöntemlerinin akut ve kronik dönem motor fonksiyon değerlendirme yüzdeleri korrelasyonuna bakıldığında ise; RMD, CMD ve TDD arasında kuvvetli korrelasyonlar bulunmuştur. Değerlendirme süreleri açısından akut dönemde yöntemler arası fark anlamsız bulunurken (p>0.05), kronik dönemde RMD ile CMD arasındaki fark CMD lehine anlamlı bulunmuştur (p0.05). Kronik ve akut dönem motor fonksiyon değerlendirme yüzdesi ortalamaları farkları yönünden yöntemler arasındaki fark anlamsız bulunurken (p>0.05); değerlendirme süreleri farkları yönünden TDD ile RMD ve RMD ile CMD arasındaki fark anlamlı bulunmuştur (p0.05). Akut ve kronik dönem motor fonksiyon değerlendirme yüzdeleri ve değerlendirme süreleri açısından sağ ve sol hemiplejikler karşılaştırıldığında, üç yöntem arasındaki fark anlamsız bulunmuştur (p>0.05). Etyolojiye ve lezyonun lokalizasyonuna göre akut ve kronik dönem motor fonksiyon değerlendirme yüzdeleri karşılaştırıldığında ise, yöntemler arasındaki fark anlamsız olarak belirlenmiştir (p>0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The study comparing relative advantages and objectivities of Rivermead Motor Assessment (RMA) and Chedoke McMaster Assessment (CMA) used in assessment of motor functions of hemiplegic patients was carried out on 40 patients with the diagnosis of Cerebro Vascular Accident (CVA). 27 of the subjects were male and 13 female. The average of their ages was 60.33±1.65 year. 22 subjects are right hemiplegic, while 1 8 subjects were left hemiplegic. RMA, CMA, and the Todd-Davies Assessment that are used as the standard assessment method were applied on the patients in both acute and chronic periods (1. week the end of 6. week). The parameters such as independence levels of subjects, application period of the test, localization of lesion and etiology of the illnes, were examined and the results compared. Through the statistical analysis, the following conclusion was driven: The difference between RMA and CMA, and between TDA and RMA proved to be significant in favour of TDA and CMA in terms of percentage of independence in both acute and chronic periods (p0.05). As to the correlation between acute and chronic period's independence percentages, a strong correlation was found between RMA, CMA and TDA. With respect to assessment periods, the difference between the methods was found to be insignificant (p>0.05) in the acute period, while the difference between RMA and CMA proving to be significant in favour of CMA (p0.05) As to the differences between means of chronic and acute period's independence percentages, the difference between the methods was insignificant (p>0.05) but the difference between TDA and RMA and RMA and CMA, in terms of the differences between assessment periods, proved to be significant (p0.05) When the right hemiplegic subjects and the rihgt hemiplegic subjects were compared in terms of acute and chronic period's independece percentages and assessment periods, the difference between the there methods proved to be insignificant (p>0.05). As to the comparation between the independence percentage of the acute period and that of the chronic period based on etiology and localization of the lesion, the there methods showed no significant difference (p>0.05).