Psoriazisli ve psoriatik artritli hastalarda klinik ve laboratuar parametreleri ile kemik yapının değerlendirilmesi
The Evaluation of bone structure with cllinical and laboratory parameters in the patients with psoriasis and psoriatic arthritis
- Tez No: 115607
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. TUNAY SARPEL
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
 - Anahtar Kelimeler: Psoriasis, Psoriatic arthritis, functional index, bone mineral density VII
 - Yıl: 2002
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Psoriazisli ve psoriatik artritli hastalarda klinik ve laboratuar parametreleri ile kemik yapının değerlendirilmesi Psoriatik artrit; farklı eklem tutulum tiplerinin görülebildiği, psoriazisle ilişkili, seronegatif spondiloartropatiler grubundan inflamatuar bir eklem hastalığıdır. Düşük kemik kitlesi, artritlerde izlenen bir tablodur. Osteoporoz sıklıkla, eklem inflamasyonuna bağlı olarak gelişen juksta-artiküler (lokalize) kemik kaybı şeklinde görülebilir. Yaygın kemik kaybı artritin eklem dışı etkilerine bağlıdır. Bu çalışmada, psoriaziste cilt tutulumlu veya psoriatik artriti olan hastaların, klinik ve laboratuar parametreleri ile kemik yapılarının, radyografık ve dansitometrik olarak değerlendirilmeleri amaçlanmıştır. Çalışmada psoriazisli 34, psoriatik artritli 11 hasta ve 20 kontrol grubu karşılaştırılmıştır. Psoriazisli hastaların %91.2'inde psoriazis vulgaris, artritli hastaların %63.6'ında eritrodermik psoriazis saptandı. Artritli hastaların %54.5'inde oligo-mono artrit, %36.4'ünde poliartrit, %9. Tinde spondiloartropati mevcuttu. Tırnak tutulumu artritli hastalarda daha belirgindi. Akut faz reaktanları, hastalık aktivitesinin hekim ve hasta değerlendirilmesi tarafından bakıldığında, artritli hastalarda diğer gruplara oranla belirgin olarak bu parametreler daha yüksekti. Ayrıca artritli hastalara uygulanan spondilit fonksiyonel indeksi, modifiye entezopati indeksi, spondilit artiküler indeksi ölçümlerinin yüksek olması, göğüs ekspansiyonu ölçümlerinin düşük olması hastalık aktivitesiyle uyumlu olan fonksiyonel kısıtlanmayı net olarak göstermekteydi. Cilt tutulumlu ve artritli grubunda osteokalsin ve vitamin D değerleri kontrol grubuna göre daha yüksekti. Her üç grupta alkalen fosfataz ve inorganik fosfor ; D vitamini ve osteokalsinle korelasyon göstermekteydi Psoriazisli hastalarda lomber BMD, artritli hastalarda femur boyun BMD değerlerinin düşük olması, psoriazisli hastalarda kortikosteroid kullanımının daha yoğun kullanımına bağlandı. Sonuç olarak Psoriazis ve psoriatik artritli hastalada fonksiyonel indeksler, klinik ölçümlerle koreleydi, ancak hastalık aktivitesiyle jeneralize kemik kaybı arasında önemli bir ilişki yoktu. Anahtar kelimeler : Psoriazis, psoriatik artrit, fonksiyonel indeksler, kemik mineral yoğunluğu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The evaluation of bone structure with clinical and laboratory parameters in the patients with psoriasis and psoriatic arthritis Psoriatic arthritis is inflamatuar joint disease in seronegative spondyloarthropathies groups, so it can seem to the effect to different joint with association psoriasis. Low bone density is seem in arthritis. Osteoporosis that can seem to juxta-articular (localise) bone deficiency, become to cause joint inflamation. Diffuse bone deficiency is related to extra- articuler effects to arthritis. The aim of this study was to evaluate the bone structure of the patients; who have skin involvement of psoriasis or psoriatic arthritis, with clinical and laboratory findings by using the biochemisty, radiographic and densitometry examinations. In this study, 34 patients with psoriasis and 1 1 patients with psoriatic arthritis were compared to 20 healthy controls. In the psoriasis group, 91.2 % patients had psoriasis vulgaris, in the psoriatic arthritis group 63.6 % to patients had eritrodermic psoriasis. 54.5 % patients had oligo-mono arthritis, 36.4 5 patients had poliarthritis and 9.1 % patients had spondylarthritis in the psoriatic arhritis group. The acut phase reactans and the evaluation of the disease activity by patients and by phycians were significantly higher in the arthritis group when compared to others groups. Also, in the arthritis group, the increases in the mesurement of spondylitis functional index, modified entesopathy index, spondylitis articular index and the decreases in the chest expantion was indicating the functional limitation that is correlated with the disease activity. The osteocalcin and vitamin D levels were higher in the psoriasis and arthritis group when compared to the control group. In all cases the ALP and inorganic phosphorus levels were correlated with vitamin D and osteocalcin levels. The decreases in lomber BMD of psoriatic group and the femur neck BMD in arthritis group were related to the common useage of corticosteroids in the psoriatic group. In conclusion; in the psoriasis patients and in the psoriatic arthritis patients, the functional indexes were correlated with clinical measures. But, the disease activity to generalise bone loosing was not important association.