Mastektomi sonrası hastaların evde izlenmelerinin değerlendirilmesi
The evaluation of home monitoring services for the patients having mastectomy after discharge
- Tez No: 115683
- Danışmanlar: PROF. DR. FETHİYE ERDİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Mastektomi, evde bakım, hemşirelik, Mastectomy, home care, nursing
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Gürsoy A. A., Mastektomi sonrası hastaların evde izlenmelerinin değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Programı Doktora Tezi, Ankara, 2002. Araştırma, mastektomi sonrası hastaların hemşire tarafından evde izlenmelerinin iyileşme süreçlerine etkisini değerlendirmek amacıyla deneysel olarak planlanmıştır. Araştırmanın evrenini bir yıl içerisinde KTÜ Farabi Hastanesi, Trabzon SSK ve Trabzon Numune Hastaneleri genel cerrahi kliniklerinde mastektomi ameliyatı olan hastalar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini 01-06-2000 ile 31-05-201 tarihleri arasında söz konusu hastanelerde mastektomi ameliyatı olan 50 hasta oluşturmuştur ve hastaneye yatış sıralarına göre 25 hasta deney, 25 hasta kontrol grubu kapsamına alınmıştır. Araştırmada veriler mastektomi sonrası hastalar için evde bakım planı, hasta bilgi formu, ev ziyareti izlem formu, mastektomi sonrası hastaların bilgi ve uygulamalarını değerlendirme formu kullanılarak toplanmıştır. Deney grubundaki hastalara taburculuk sonrası ortalama 10 gün, bir ay ve üç ay sonra olmak üzere üç ev ziyareti gerçekleştirilmiştir. Deney grubundaki hastalar evde bakım planı doğrultusunda araştırmacı tarafından bakım almışlar ve kendilerine mastektomi sonrası öz bakımları ile ilgili yazılı bilgi verilmiştir. Kontrol grubundaki hastalara taburculuk sonrası ortalama 10 gün ve üç ay sonra olmak üzere iki ev ziyareti gerçekleştirilmiştir ve bu gruptaki hastalar sadece hastanelerde var olan bakım hizmetini almışlardır. Araştırmadan elde edilen veriler sayı, yüzdelik, Mann Whitney U, Cochran Q, McNemar, Ki-Kare ve Kolmogorov-Smirnov önemlilik testleri kullanılarak bilgisayarda değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesi sonucunda; deney grubundaki hastalarda ameliyat sonrası ameliyat olan tarafta ağrı hissetme, ameliyat olan tarafta ödem, ameliyat olan taraftaki kolda ödem, anksiyete belirtileri gösterme, beden imajı bozukluğu belirtileri gösterme, cinsel yaşama ilişkin sorun ve kemoterapi tedavisinin yan etkileri görülme oranlarının kontrol grubuna göre daha düşük olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra yine deney grubundaki hastaların; ameliyat olan taraftaki kolu kaldırma düzeyi, ameliyat sonrası için gerekli olan egzersizleri yapma, kemoterapi tedavisinden sonra beslenme ve sıvı alma durumlarının kontrol grubundaki hastalardan daha iyi olduğu saptanmıştır. Ayrıca deney grubundaki hastaların mastektomi sonrası kendi bakımlarına ilişkin bilgi puan ortalamalarının kontrol grubundaki hastalardan oldukça yüksek olduğu belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda mastektomi sonrası hastaların evde bakımlarına yönelik planlı taburculuk eğitiminin verilmesi ve evde bakım hizmetinin geliştirilmesi önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Gürsoy A. A., The evaluation of home monitoring services for the patients having mastectomy after their discharge, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Doctoral Dissertation for Surgical Nursing Program, Ankara, 2002. This study was planned empirically to evaluate the effect of monitoring the patients having mastectomy at their home by the nurses on the patients' recovery process. The universe of this study consisted of the patients having mastectomy operation during one year at general surgery clinics of KTU Farabi Hospital, Trabzon SSK, and Trabzon Numune Hospital. The sample of the study consisted of 50 patients having mastectomy operation between 01-06-2000 and 31-05-2001 at the above mentioned hospitals, and according to the hospitalization order 25 patients were placed in study group, and 25 patients were placed in control group. The data for the study were collected by using home care plan for the patients having mastectomy operation, patient information form, home visit fallow form, and the form for the evaluation of knowledge and practices of the patients after mastectomy. Three home visits were made up for the patients in study group (first visit, average 10 days, was made just after the discharge, and second and third visits were made one and three months later after the discharge). The patients in study group received the care from the researcher according to the home care plan, and they were provided a written information on self care after mastectomy operation. Total two home visits (first visit was made after the discharge and took average 10 days, and the second visit was made three months later after the discharge) were made up for the patients in control group, and this patients received just the services provided in the hospitals. The obtained data for the study were analyzed by using number and percentages, Mann Whitney U, Cochran Q, McNemar, Chi-square, and Kolmogorov-Smirnov statistical techniques. The results of the analyses showed that the patients in study group had the lower rates for pain feelings at the operation site after the operation, edema at site of operation, edema in the arm at the site of operation, showing anxiety signals, bad body image, problem with sexual life, and having side effects of chemotherapy compared to the patients in control group. In addition to these it was found that the patients in the study group were better than the patients in the control group in terms of moving the arm at the site operation up, doing the necessary exercises after the operation, feeding after the chemotherapy, and the level of taking liquid. Furthermore, it was determined that the patients in the study group had highly higher information point means with self care after mastectomy operation than the patients in the control group. In light of the results of this study it was recommended that planned discharge education at home for the patients having mastectomy operation should be provided, and home care services should be improved.