Medulloblastomlarda çoklu ilaç direnci, anjiogenezis, Ki-67 proliferasyon indeksi, nöronal farklılaşma ve prognoz ilişkisi
Multidrug resistance, angiogenesis, Ki-67 proliferation index, neuronal differentation, and relationship with prognosis in medulloblastomas
  1. Tez No: 115705
  2. Yazar: HOSAM HAMADA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FİGEN SÖYLEMEZOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Medulloblastom, çoklu ilaç direnci, anjiogenezis, Ki-67, prognoz, Medulloblastoma, multidrug resistance, angiogenesis, Ki-67, prognosis
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1157
Özet
IV ÖZET Hamada H., Medulloblastomlarda çoklu ilaç direnci, anjiogenezis, Ki-67 proliferasyon indeksi, nöronal farklılaşma ve prognoz ilişkisi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Tezi, Ankara 2002. Hacettepe Üniversitesi hastanesinde, 1981-1999 yılları arasında medulloblastom tanısı alan 173 olgu incelenmiştir. Bu olguların epidemiyolojik özellikleri ve bunların hasta sağkalım süresine etkisi değerlendirilmiştir. İzlem bilgilerine ulaşılan 72 olguda, immünohistokimyasal olarak çoklu ilaç direnci geninin (MDR-1) ürünü olan P- glikoprotein (Pgp) ekspresyonu incelenmiştir. Ayrıca anjiogenez göstergesi kabul edilen damar dansitesi ve endotel alanı ölçümleri her olgu için immünohistokimyasal olarak CD34 preparatları üzerinden yapılmıştır. Ek olarak proliferasyon hızını gösteren Ki-67 işaretleme indeksi, ve nöronal farklılaşmayı yansıtan NeuN ekspresyonu incelenmiştir. İmmünohistokimyasal bulgular, neoplazmın histolojik alt tipleri ve hastanın yaş, cins, ve sağkalım süresi ile karşılaştırılmiştır. Çalışmamıza göre P-glikoproteinin tümör hücrelerinde ve endotel hücrelerindeki ekspresyonu sağkalım süresiyle ilişkili bulunamamıştır. Ayrıca angiogenez ölçümleri ve proliferasyon hızının sağkalım süresi üzerine herhangi bir etkisi saptanamamıştır. Desmoplastik medulloblastom klasik medulloblastoma göre daha şiddetli P-glycoprotein ekspresyonu göstermektedir. Erişkin hastalarda, çocuk yaştaki hastalara göre, daha şiddetli ve daha fazla neoplastik hücrede P-glikoprotein ekspresyonu görülmüştür. Angiogenez ve proliferasyon hızı açısından desmoplastik medulloblastom ile klasik medulloblastoma arasında fark saptanamamıştır. Çalışmamızdaki medulloblastom olgularının yaş ve cinsiyet dağılımı literatürle uyumludur. Olgularımızın %71'i 15 ya da daha küçük yaştadır. Erkek kadın oranı 1.6:1 şeklindedir. Çalışmamızda erişkin hastaların prognozu, çocuklara göre daha kötüdür. Hasta cinsiyeti, medulloblastom histolojik alt tipi ya da prognozla ilişkili bulunamamıştır. Desmoplastik medulloblastom ile klasik medulloblastoma prognozları arasında fark mevcut değildir. Olgularımızda medulloblastom histolojik alt tiplerinin yaş dağılımı literatür bilgileriyle genellikle uyumludur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Hamada H., multidrug resistance, angiogenesis, Ki-67 proliferation index, neuronal differentiation, and relationship with prognosis in medulloblastomas, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Pthology, Ankara 2002. One hundred seventy three cases of medulloblastoma diagnosed between 1981 and 1999 in Hacettepe University Hospital were studied. The epidemiologic aspects of these cases, and their effect on patient survival were evaluated. The expression of the multidrug resistance gene (MDR-1) product P-glycoprotein (Pgp) in 72 cases with available follow-up data was investigated immunohistochemically. Furthermore, on each case, sections were stained immunohistochemically with CD34 monoclonal antibody to measure vessel dansity, and endothelial area that are considered to reflect angiogenesis. At the same time the proliferation marker Ki-67 and the neuronal differentiation marker NeuN expression were also evaluated. The immunohistochemical findings were compared with histologic subtype of the neoplasm, age, sex, and survival data of the patients. In our study, P-glycoprotein expression by neoplastic and endothelial cells was not correlated with survival. Additionally, measurements of angiogenesis and proliferation rate were not found to have any effect on survival. Desmoplastic medulloblastoma showed more intense P-glikoprotein expression, in comparison with classic medulloblastoma. Adult cases revealed more intense and widespread P- glycoprotein expression than pediatric cases. There was no difference detected between desmoplastic medulloblastoma and classic medulloblastoma in terms of angiogenesis and proliferation rate. In our study the age and sex distribution of cases were parallel to that of the literature. 71% of the cases was 15 years old or younger. Male female ratio was 1,6:1. In our study the prognosis of medulloblastoma in adults was worse than pediatric ones. The sex of the patient was not correlated with histologic subtype and prognosis. No difference between the prognosis of desmoplastic medulloblastoma and classic medulloblastoma was found. The age distribution of medulloblastoma histologic subtypes was generally in agreement with the literature.