Medulloblastomlarda morfolojik olarak farklı alanlardaki Myc C protoonkogen amplifikasyonunun karşılaştırılması
Comparision of Myc C protooncogene amplification between different morphological areas in medulloblastomas
  1. Tez No: 267960
  2. Yazar: IŞILAY BİLGE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLAR POYRAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Medulloblastom, Myc C, amplifikasyon, Medulloblastoma, Myc C, Amplification
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Medulloblastom serebellumun primitif nöroektodermal tümörüdür. Çocuklarda en sık görülen malign beyin tümörü iken erişkinlerde çok nadirdir.Medulloblastomların histopatolojik özelliklerinin moleküler profillerinin ve klinik davranışlarının oldukça heterojen olmasından dolayı prognozunu belirlemeye ve hastaların risk gruplarını düzenlemeye yönelik çalışmalar devam etmektedir.Çalışmamızda Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim dalında 2000-2010 yılları arasında medulloblastom tanısı alan 13 erişkin ve 1996-2010 yılları arasında medulloblastom tanısı alan 16 pediatrik olmak üzere toplam 29 olguda Myc C protoonkogen amplifikasyon varlığını araştırmak, aynı tümör içinde histopatolojik olarak farklı alanlardaki Myc C protoonkogen amplifikasyon varlığını saptamak ve tümör progresyonundaki rolünü belirlemek, tümörün morfolojik özelliklerini tanımlamak ve hem Myc C protoonkogen amplifikasyonu hemde bu morfolojik özellikleri hastaların prognozları ile karşılaştırmak amaçlanmıştır. Ayrıca erişkin ve pediatrik olgular arasındaki histopatolojik ve klinik farklılıklar değerlendirilmiştir. Bu amaçlarla tüm tümör olgularının histopatolojik özellikleri incelenmiş ve hastaların klinik takiplerine ulaşılmaya çalışılmıştır. Tüm olgularda FISH yöntemi uygulanmış ve Myc C protoonkogen amplifikasyon varlığı araştırılmıştır.Yaptığımız çalışmada medulloblastom olgularının çoğunun pediatrik yaş grubunda olduğu, erkeklerde daha sık görüldüğü izlenmiştir. Pediatrik olgularda prognoz erişkinlere göre daha kötü olarak saptanmıştır. Tümör vermis lokalizasyonunda daha sık görülmekle birlikte erişkinlerde hemisferlerin daha sık tutulma eğilimi vardır.Medulloblastomların genel olarak en sık görülen histolojik alt tipi klasik tiptir. Histolojik subtiplerden kötü prognozla ilişkisi olanı LC/A MB'dur ve ölümlerin büyük kısmının bu subtipte olduğu görülmüştür. Myc C protoonkogen amplifikasyonu çalışmamızda 29 olgunun 2'sinde (%6;9) saptanmış olup her 2 olguda LC MB subtipi olarak değerlendirilmiştir. Kötü prognostik bir moleküler belirteç olan Myc C protoonkogen amplifikasyonu saptanan pediatrik olgunun aynı zamanda yüksek risk grubunda olması, tanı anında metastazının varlığı ve postoperatif erken dönemde kaybedilmesi Myc C'nin bu özelliğini destekler niteliktedir.Fokal anaplazi alanlarının özellikle klasik subtipe eşlik ettiği ve tümörün histolojik progresyonunu yansıttığı düşünülmekle birlikte çalışmamızda fokal anaplazi alanları içeren tümörlerin Myc C amplifikasyonu açısından bir özellik göstermediği saptanmıştır.Glial diferansiasyon, miyojenik ve melanotik diferansiasyon, rozet / psödorozet formasyonu, kalsifkasyonlar, vasküler endotelyal proliferasyonlar medulloblastomlarda izlenebilen morfolojik özelliklerdendir. Mitoz sıklıkla LC/A MB'lara eşlik etmektedir. Yüksek mitotik aktivitenin anaplastik medulloblastomların bir özelliğini yansıttığı düşünülmektedir ve subtiplemede yardımcı bir parametre görevi görür.Medulloblastomlarda klinik olarak kötü prognostik faktörler ise hastanın yaşı dışında tanı anında metastaz varlığı ve hastaların yüksek risk grubunda yer alması olarak saptanmıştır.Sonuç olarak medulloblastom özellikle pediatrik grupta agresif seyreden malign bir tümördür. Hastalarda tedavi edilebilirliği artırmak için medulloblastomun prognozunu etkileyebilecek pekçok faktör üzerinde çalışılmaktadır. Bu çalışmada bazı histopatolojik özellikler ve moleküler olarak da Myc C protoonkogen amplifikasyonunun prognostik önemi ortaya konmaya çalışılmıştır. Myc C protoonkogen amplifikasyonu hem kötü prognostik histolojik subtip hemde kötü prognostik klinik faktörlerle birlikteliği nedeniyle kötü klinik gidiş ile ilişkili bulunmuştur. Fakat Myc C protoonkogen amplifikasyonunun tümör progresyonundaki rolünü desteklemeye yönelik olarak hiçbir anaplastik odakta Myc C protoonkogen amplifikasyonunu gösteremedik.
Özet (Çeviri)
Medulloblastoma is primitive neuroectodermal tumor of the cerebellum.Although it is very rare in adults, it is the most common malignant brain tumor in children.Researchs concerning the prognosis of the medulloblastomas and maintaining the risk groups of patients have been continuing because of the heterogenicity seen in the histopathological properties, molecular profiles and clinical behaviours of the medulloblastomas.We aimed to investigate the existance of amplification of Myc C protooncogene, in different histopathological areas of the same tumor and its role in tumor progression, to define the morphological properties of the tumor, to compare the prognosis of the patients with both Myc C oncogene amplification and the morphological properties. Furthermore, the clinical and histopathological differences between adult and pediatric cases were taken into consideration.In our study we examined 29 medulloblastomas, 13 of them were adults and 16 of them were pediatric cases. Histopathologic subclassification was done as 2007 WHO classification. FISH is applied to all cases in order to detect Myc C protooncogene.In our study, we concluded that most of the medulloblastoma cases were seen in pediatric age, and more common in male gender. It is confirmed that the prognosis is worse in pediatric cases than in adult cases. Although the tumor is usually located in vermis, both hemispheres are more predisposed to be involved in adults.Classical type is the most common histological subtype of medulloblastomas. LC/A MB is the subtype related to worse prognosis and most deaths are reported with this subtype. In our study, we detected Myc C protooncogene amplification in 2 of 29 cases (6.9%) both were LC MB subtype. The existance of metastasis at the time of diagnosis and lost of the case in the early postoperative period strengthens the feature of Myc C protooncogene amplification as a bad prognostic molecular determinant, as seen in our pediatric case which was also in the high risk group.Even though it is considered that focal anaplastic focus particularly accompany to the classical subtype and reflects the histological progression, in our study none of the tumors containing focal anaplastic focus showed Myc C amplification by FISH.Glial differantiation, myogenic and melanotic differantiation, rosette/pseuodorosette formation, calsification, vascular endothelial proliferations are the morphological properties of medulloblastomas. Mitosis usually accompany with LC/A MB. It is considered that high mitotic activity shows the characteristics of anaplastic medulloblastomas and serves as a useful parameter during subtyping.Worse clinical prognostic parameters, in medulloblastomas are determined as the existance of metastasis at the time of diagnosis and being in the high risk group besides patient age.In conclusion, medulloblastoma is a malignant tumor which has an aggressive course particularly in the pediatric group. Researchs are continuing on many factors affecting the prognosis of medulloblastoma in order to increase the possibility to treat the patients. In this study, some of histopatological properties and the prognostic significance of Myc C protooncogene amplification in the molecular aspect is tried to be revealed. Myc C protooncogene amplification is ascertained to be related to a worse clinical history as accompanying to histological subtypes and worse clinical prognostic factors. But we are unable to show Myc C protooncogene amplification in any anaplastic foci to support the role of Myc C amplification in tumor progression.