Hashimoto tiroiditindeki lenfoid reaksiyon şiddetinin ve lenfosit hücre profilinin tiroiidin primer MALT tipi lenfomalarının oluşumundaki rolünün araştırılması
Composition and intensity of lymphoid infiltration in Hashimoto's thyroiditis on the way to primary MALT lymphoma generation
  1. Tez No: 115721
  2. Yazar: ŞÜKRÜ ÖZGÜR AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CENK SÖKMENSÜER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Hashimoto tiroiditi, MALT, İmmünhistokimya, PCR, Hashimoto's thyroiditis, MALT, Immunohistochemistry, PCR
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1040
Özet
IV ÖZET Aydın ŞÖ, Hashimoto tiroiditindeki lenfoid reaksiyon şiddetinin ve lenfosit hücre profilinin tiroidin primer MALT tipi lenfomalarının oluşumundaki rolünün araştırılması, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Tezi, Ankara, 2002. 1989-2002 yıllan arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ABD'nda Hashimoto tiroiditi tanısı almış, total veya subtotal tiroidektomi yapılmış 88 olgu incelendi. Olgular lenfoid inflamasyonun şiddeti ve LEL görülme sıklığına göre 4“grade”grubuna ayrıldı. Hashimoto tiroiditi zemininde gelişmiş primer tiroid lenfoması tanısı almış 2 olgu da“grade”4 olgulara eklenerek olgu sayısı 90' a tamamlandı.“Grade”4 olarak değerlendirilen 4 olgu,“grade”3 olarak değerlendirilen 16 olgu, grade 1 ve 2 olarak değerlendirilen 5 'er olgu olmak üzere 30 olgu immünhistokimyasal çalışma ve PCR çalışması için seçildi, immünhistokimyasal çalışmada olgulara CD3, CD20, CD23, LMWCK, HMWCK boyandı. PCR çalışmasında olgularda B lenfosit klonalitesi araştırıldı. Sonuçlar istatistiksel olarak incelendi. Çalışmada pozitif PCR sonuçlan ile gruplar arasında anlamlı ilişki saptandı. LEL' lan oluşturan lenfositlerin immünofenotipi(B/T) ile gruplar arasında anlamlı ilişki saptanmadı. CD 23 ile anlamlı sonuç elde edilemedi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aydın SO, Composition and intensity of lymphoid infiltration in Hashimoto's thyroiditis on the way to primary MALT lymphoma generation, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Surgical Pathology, Ankara, 2002. 88 cases that were undergone a total or subtotal thyroidectomy, diagnosed as Hashimoto's thyroiditis on their pathology reports between the years 1989 and 2002 were detected. Cases were separated into four grade groups according to the inflamation intensity and LEL frequency.Two cases which were diagnosed as primary thyroid lymphoma on Hashimoto's thyroiditis background were cosidered to be grade 4 completing the total case number to 90. Among this 90 cases, a group of 30 cases, composing of 4 grade 4, 16 grade 3, 5 grade 2 and 5 grade 1, was selected for immunohistochemical and PCR workings. Preparations were stained with CD3, CD20, CD23, LMWCK and HMWCK. Same group was searched for B lymphoid cell clonality by PCR. In statistical workshop we maintained a meaningful correlation between the positive PCR results and the groups. There was no correlation between the LEL forming lymphoid cell immunophenotype and the groups. CD23 staining did not give a meaningful result.