Premedikasyonda kullanılan melatonin ve midazolamın sedasyon, anksiyete, oryantasyon skorları ve psikomotor performansa etkisi
Effects of melatonin and midazolam for premedication on sedation, anxiety, orientation scores and psychomotor performance
  1. Tez No: 115749
  2. Yazar: MELTEM AÇIL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ELİF BAŞGÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: premedication, midazolam, melatonin, psychological response, postoperative
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Premedikasyonda Kullanılan Melatonin ve Midazolamın Sedasyon, Anksiyete, Oryantasyon Skorian ve Psikomotor Performansa Etkisi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji Tezi. Ankara 2002. Çalışmamızın amacı erişkin hastaların premedikasyonu için kullanılan melatonin ve midazolamın sedasyon, anksiyete, oryantasyon skorları ve psikomotor performansa etkisinin çift-kör plasebo-kontrollü bir yöntemle karşılaştırmaktır. Etik kurul izni alındıktan sonra elektif laparaskopik kolesistektomi operasyonu geçirecek olan ASA I- 1 1 grubu 66 hasta çalışmamıza alınmıştır. Hastalara standart bir anestetik yöntemle genel anestezi indüksiyonuna başlanmadan 90 dk. önce premedikasyon olarak 5 mg melatonin, 15 mg midazolam ve plasebo randomize bir şekilde verilmiştir. Sedasyon, anksiyete ve oryantasyon skorları premedikasyon verilmeden önce, verildikten 10, 30, 60, 90 dk. sonra ve ayılma odasına girdikten 15,30,60,90 dk. sonra değerlendirilmiştir. Psikomotor performansda aynı zamanlarda iz sürme A-B ve sözel akıcılık testleri uygulanarak değerlendirilmiştir. Midazolam veya melatonin premedikasyonu alan hastalarda plasebo ile karşılaştırıldığında anksiyete skorlarında belirgin bir düşme, sedasyon skorlarında ise belirgin artma gözlenmiştir. İz sürme A-B ve sözel akıcılık testlerinin skorlarında midazolam premedikasyonunu takiben belirgin bozulma olmuştur. Operasyon sonrası gruplar arasında ağrı, anksiyete ve sedasyon skorları açısından belirgin bir fark bulunamamıştır. Amnezi sadece midazolam premedikasyonu alan grupta belirginken, premedikasyondan memnuniyet melatonin ve midazolam gruplarında görülmüştür. Elde ettiğimiz sonuçlar erişkin hastaların premedikasyonunda melatoninin güvenli bir şekilde kullanılabileceğini ortaya koymaktadır. Anahtar kelimeler Premedikasyon, midazolam, melatonin, hafıza, psikolojik testler, postoperatif. Destekleyen Kuruluşlar HÜTF 2002 LUT 02/36, Hıfzıssıhha Enstitüsü TC I0IBSU» Sİ&lâVt**1**
Özet (Çeviri)
Effects of Melatonin and Midazolam for Premedication on Sedation, Anxiety, Orientation Scores and Psychomotor Performance, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Anesthesiology 2002. We have evaluated the perioperative effects of melatonin with those of midazolam in 66 patients in a prospective, randomized, double-blind, plasebo-controlled study. Patients were given sublingual midazolam 15 mg, melatonin 5 mg or plasebo, approximately 90 minutes before a standard anesthetic. Sedation, anxiety and orientation were quantified before and 10,30,60 and 90 min after premedication, and 15, 30, 60 and 90 min after admission to the recovery room. Psychomotor performance was evaluated at these times also, using the Trial making A&B Tests & Verbal Fluency Tests. Patients who received premedication with either midazolam or melatonin had a significant decrease in anxiety levels and increase in levels of sedation before operation compared with controls. After operation, patients who received midazolam or melatonin premedication had increased levels of sedation & impairment in performance on the Trial Making A&B and Verbal Fluency Tests at 15, 30, 60 min compared with controls. There were no significant differences between the three groups for anxiety levels or performance after operation. Amnesia was notable only in midazolam group for one preoperatif event. Patient satisfaction was noted in the midazolam & melatonin groups. We have demonstrated that melatonin can be used effectively for premedication of adult patients.