2001-2002 öğretim yılında Mamak Halk Eğitim Merkezi'ne devam eden kadın kursiyerlere yönelik 'kadın sağlığı' konusunda program geliştirme çabası
Curriculum development on the 'women health' issue for the women trainees who attend to the Mamak Public Training Center in the 2001-2002 academic year
  1. Tez No: 115918
  2. Yazar: SEVGİ TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKAT BAHAR ÖZVARIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın sağlığı, eğitim ihtiyacı, eğitim programı, Women's health, needs assessment, curriculum development
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu araştırma, Mamak Halk Eğitim Merkezi'ne devam eden kadın kursiyerlerin kadın sağlığı ile ilgili eğitim ihtiyaçlarını belirlemek ve program geliştirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın kesitsel nitelikte olan eğitim ihtiyacım belirleme bölümünde, kadın sağlığı bilgi düzeyini ölçmek için oluşturulan test, Altındağ Halk Eğitim Merkezi 'nde 233 kişiye uygulanan deneme testinin madde analizi sonucunda hazırlanmıştır. Hazırlanan test Mamak Halk Eğitim Merkezi'nde örnekleme yapılmadan, 15 ve daha büyük yaşta okuma yazma bilen 594 kadın kursiyere 22 Mart 2002 tarihinde uygulanmış, araştırma grubunun %78,3'üne ulaşılmıştır. İhtiyaç saptama çalışmasından sonra, program geliştirme basamaklarına uygun olarak“kadın sağlığı eğitim programı”geliştirilmiştir. Müdahale niteliğinde olan eğitim programının değerlendirilmesi bölümünde, hazırlanan eğitim programı Mamak Halk Eğitim Merkezi'ne bağlı iki çevre kursunda 8-12 Nisan 2002 ve 15-19 Nisan 2002 tarihlerinde, 3 grupta toplam 51 kişiye uygulanmıştır. Bu grupta, programın değerlendirilmesi amacıyla, eğitim ihtiyacım belirlemek için uygulanan test ön-test olarak kabul edilmiş, eğitimin son günü aynı test tekrar uygulanmıştır. Kadın sağlığı toplam puan ortalaması, anne çocuk eğitimi kursuna devam eden kursiyerlerde 28,61±1,18, bu kurs dışındaki kurslara devam eden kursiyerlerde 22,73±0,51 (tam puan 50) ile orta düzeyde bulunmuştur. Kadın sağlığı toplam puanında yaş, medeni durum ve öğrenim durumuna göre istatistiksel yönden farklılık saptanmıştır. Eğitim uygulanan grupta ise kadın sağlığı toplam puan ortalaması 22,39±l,29'dan eğitim sonrasında 44,41±0,40'a yükselmiştir. Eğitime katılanların yaş, medeni durum, öğrenim durumlarına göre son-test ile ön-test puan farklarında istatistiksel yönden farklılık bulunmamıştır. Elde edilen sonuçlar literatür bilgileri doğrultusunda tartışılarak eğitim programı için öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the education needs of women trainees on women's health and to develop a curriculum for women who attend to the Mamak Public Training Center. In the cross-sectional part of the research whose aim is to determine the education needs about women's health, a test for the women's level of knowledge on health was developed after item analysis of the pilot study which was administered to the 233 women who attend to the Altındağ Public Training Center. This test was administered in 22 March 2002, without sampling, to the 594 women trainees who were older than 14 years old and literate. 78,3% of the target group were included in the research. After the needs assessment part of the research, a curriculum for“women's health”was developed, hi the curriculum evaluation part which is in fact an intervention, with the designed curriculum was implemented 51 trainees in the 3 groups from two periphery areas with in the responsibility of the Mamak Public Training Center between 8-12 April and 15-19 April 2002. The test which was used to determine the education needs of women was accepted as pre-test for the evaluation of the curriculum and it was administered again after the program. According to women's health total average score, it was found that 28,6 1± 1,1 8 among the trainees who attend to the mother and child care training course, average score were found middle level among the women who attend other kinds of courses as 22,73±0,51 (total score is 50). There were statistically significant differences in women's health total scores according to their age, marital status and education level. On the other hand, in another group who participated the program, women's health total score increased from 22,39±1,29 to the 44,41±0,40. Differences between pre-test and re-test were not found statistically significant differences according to the women's age, marital status and education level in the intervention group. Findings of the study were discussed in the light of literature in this field and some suggestions were developed for the content of curriculum.