Üç farklı materyalin değişen pH koşullarında iyon salınımlarının in vitro olarak incelenmesi
In vitro evaluation of ion release of 3 different materials in alternating pH conditions
- Tez No: 115977
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. NİL ALTAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Florür salan restoratif materyaller, ikincil çürük, demineralizasyon, remineralizasyon, çürük inhibisyonu, Fluoride releasing restorative materials, secondary caries, demineralisation, remineralisation, caries inhibition
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Alar, F. Üç farklı materyalin değişen pH koşullarında iyon salınımlarının in vitro olarak incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Pedodonti Programı Doktora Tezi, Ankara, 2002. Çalışmada, 90 günlük çalışma süresince 3 değişik restoratif materyalden farklı zaman kesitlerinde asidik ve nötral pH'ya sahip iki tampon solüsyonuna salınan koruyucu iyon değerlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Örneklerin hazırlanması için disk şeklinde pirinç kalıp kullanılmıştır. Kalıp içine kondanse edilen materyallerin ışık kaynağı ile polimerizasyonu ile Ariston pHc- (ApHc) (A) için 40, Dyract®AP (D) için 20 ve VitremerT (V) materyali için de 20'şer adet örnek elde edilmiştir. A örneklerinin 10 tanesi asidik pH'da ölçülen F“ ve Ca+2 iyonlarının analizinde (Grup 1), diğer 10 tanesi de OH”iyonu analizi (Grup 2) için kullanılmıştır. Nötral pH'daki F“,Ca+2 iyonlarının analizi (Grup 3) ve OH”iyonu analizi için de (Grup 4) kalan 20 adet örnek kullanılmıştır. D ve V materyalleri için asidik pH'da F“ iyonu ölçümü için (Grup 5 ve 7) 10'ar adet, nötral pH'daki ölçümler için de (Grup 6 ve 8) 10'ar adet örnek kullanılmıştır. Hazırlanan örnekler ölçüm dönemleri arasında distile suda bekletilip, ölçüm gününden 24 saat önce ilgili tamponu içeren plastik şişelere alınmışlardır. F”ve Ca+2 iyonlarının ölçümü için spektrofotometrik bir makine olan Photolab Spektra, OH“ iyonu ölçümü için de bir pH-metre'ye bağlı olan kombine pH elektrodu kullanılmıştır. Elde edilen değerler ug/cm2'ye çevrilmiştir. Sonuçlar Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U ve Wilcoxon testi kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Tüm gruplarda gözlenen ortak bulgu, iyon salınımlarının zaman içinde azalması ve asidik pH'daki salınımların nötral pH'ya göre daha çok olmasıdır. En yüksek flor iyonu salınımı A grubunda görülmüştür. D ve V grupları arasında 1. gün değerleri dışında birbirine yakın salınım oranları gözlenmiştir. ApHc'nin yüksek F”iyonu salınımının yanısıra Ca+2 ve OH" iyonlarını da salıyor olması, özellikle çürüğe eğilimli bireylerde kullanımının tercih edilmesini destekler yöndedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Alar, F. In vitro evaluation of ion release of 3 different materials in alternating pH conditions, Hacettepe University Health Sciences Institute pHD Thesis in Pedodontics, Ankara, 2002. The aim of the study was to compare the anticariogenic ion values of 3 different restoratives released in acidic and neutral buffer solutions in different time intervals for 90 days. A brass mould was used for the preparation of the samples. It was obtained 40 samples for Ariston pHc- (ApHc) (A), 20 for Dyract®AP (D) and 20 for VitremerT(V) by light-curing the materials which were mounted in the mould. 10 specimens of group A were used for the determination of F“ and Ca+2 ions (Group 1) and the other 10 for OH”ion release ( Group 2) measured in acidic pH. The rest 20 specimens were used for the neutral pH measurements, 10 for the determination of F“ and Ca+2 ions ( Group 3) and 10 for OH”ions ( Group 4). 10 specimens per groups D and V were used for the measurements of F“ ions in acidic pH (Group 5 and 7) and neutral pH (Group 6 and 8). The samples were stored in distilled water between measurement intervals and they were transfferred to plastic bottles containing the studied solution 24 hours before the measurement. A spectrophotometric machine called Photolab Spektra was used for the determination of F”ve Ca+2 ion release and a combined pH electrode connected to an ion-analyzer was used for the detemination of OH“ ion release. The obtained values were converted to ug/cm2. The data was statistically analyzed with Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U and Wilcoxon tests. The results showed that the ion release from all the materials decreased during the experiment, with a significantly higher release in acidic solution compared to the neutral buffer solution. Group A revealed the highest fluoride release. The release from the groups D and V were similar except the first day values. Our results suggest that the release of Ca+2 and OH”ions from Ariston pHc along with fluoride could make it to be the material of choice, especially in caries-prone patients.