Kök ucu kapatımında apikal bariyer tekniğinin sitotoksik ve klinik olarak geleneksel yöntemlerle karşılaştırılması
A comparative evaluation of the cytotoxic effects and clinical measures of the apical barrier technique in apical closure with conventional methods
  1. Tez No: 115978
  2. Yazar: JALE SOYALP (ÖZDEMİR)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ETİKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Apeksifikasyon, sitotoksisite, biyouyumluluk, Apexification, cytotoxicity, biocompatibility
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
IV ÖZET Soyalp (Özdemir) J. Kök ucu kapatımında apikal bariyer tekniğinin sitotoksik ve klinik olarak geleneksel yöntemlerle karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Endodonti (Diş) Programı Doktora Tezi, Ankara 2002. Kök ucu kapatımında apikal bariyer olarak kullanılan kalsiyum hidroksit ve trikalsiyum fosfat'ın sitotoksik etkileri hücre kültürlerinde, kök ucu kapanması ise radyograflarla, geleneksel yöntemlerle karşılaştırılmalı olarak incelendi. Kalsiyum hidroksit ve trikalsiyum fosfat'ın sitotoksisitelerinin değerlendirilmesinde VERO (Afrika Yeşil Maymun Böbrek Hücresi) hücre kültürü olarak kullanıldı. Toksisite değerlendirilmesi sırasında, hücrelerdeki morfoloji değişiklikleri, yuvarlaklaşma ve bir araya toplanarak gruplaşmaları göz önüne alındı. Kalsiyum hidroksit ve trikalsiyum fosfat'ın apikal bariyer olarak kullanıldığı vakalar ile kalsiyum hidroksit kullanılarak yapılan apeksifikasyon tedavisi karşılaştırıldı. Her iki tedavi şeklinde de başarı sağlandığı gözlendi. Kullanılan kalsiyum hidroksit ve trikalsiyum fosfat'ın sitotoksik etkileri incelendiğinde trikalsiyum fosfatın saf konsantrasyonunda toksik etki görülürken kalsiyum hidroksitin saf konsantrasyonunda toksik etki görülmemiştir. Her iki maddenin diğer konsantrasyonlarında ise hiçbir toksik etkiye rastlanmamış ve kalsiyum hidroksitin biyouyumluluğunun trikalsiyum fosfata göre daha iyi olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Soyalp (Özdemir) J. A comparative evaluation of the cytotoxic effects and clinical measures of the apical barrier technique in apical closure with conventional methods. Hacettepe University Health Sciences Institute, Program of Endodontics (Dentistry) Ph. D Thesis, Ankara 2002.The cytotoxic effects of calcium hydroxide and tricalcium phosphate at cell cultures which widely used as an apical barrier in apical closure and also apical closure by means of radiographical technics are examined by conventional methods comparatively. In the evaluation of calcium hydroxide and tricalcium phosphate's cytotoxicity levels VERO (Kidney Cell of Green African Monkey) is used as cell cultures. Circling, grouping and the morphological changes of the cells are taken into account at the cytotoxicity evaluation. The experiments in which calcium hydroxide and tricalcium phosphate used as an apical barrier in apical closure are compared with the treatment of apexification by calcium hydroxide. Successful results have been achieved in both treatment methods. It has been noticed in the process of inspecting the cytotoxic effects of calcium hydroxide and tricalcium phosphate that the pure concentration of tricalcium phosphate has toxic effects on the contrary calcium hydroxide has none. There has been no toxic effects evidenced in other concentrations of both of the materials. Also the biocompatibility of calcium hydroxide is much better than tricalcium phosphate.