Dentijeröz kist, odontojenik keratokist, unikistik ameloblastoma ve konvansiyonel solid multikistik ameloblastomada p53 tümör süpresör geninin ve bcl-2 proteininin immünohistokimyasal olarak incelenmesi
Immunohistochemical detection of p53 tumor suppressor gene and bcl-2 protein in dentigerous cyst, odontogenic keratocyst, unicystic ameloblastoma and conventional solid multicystic ameloblastoma
  1. Tez No: 115976
  2. Yazar: ESRA ERTUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER TUNCER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Odontojenik kistler, odontojenik tümörler, bcl-2, p53, immünohistokimya, Odontogenic cysts, odontogenic tumors, bcl-2, p53, immunohistochemistry
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Diş) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Ertuğ E. Dentijeröz kist, odontogenik keratokist, unikistik ameloblastoma ve konvansiyonel solid multikistik ameloblastomada p53 tümör süpresör geninin ve bcl-2 proteinin immünohistokimyasal olarak incelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Cerrahi (Diş) Doktora Tezi, Ankara, 2002. Son yıllarda, odontojenik lezyonlarda bazı onkogenlerin immünohistokimyasal olarak araştırılması, oral ve maksillofasiyal patoloji alanında artan bir ilgiyle karşılanmaktadır. Odontojenik kistler ve tümörler, oral ve maksillofasiyal patolojnin önemli bir bölümünü kapsamaktadır. Dentijeröz kist ve odontojenik keratokist, gelişimsel odontojenik kistlerdir. Ameloblastoma, en sık görülen odontojenik tümördür ve odontojenik epitel orjinlidir. Unikistik ameloblastoma ve konvansiyonel multikistik ameloblastoma, ameloblastomanın iki tipidir. Programlanmış ya da fizyolojik hücre ölümü olarak bilinen apoptozis, bcl-2 ve p53 dahil, pek çok gen tarafından modüle edilmektedir. Bcl-2 post mitotik diferansiyasyonu durdurarak hücreleri apoptozisten korur, böylece kök hücre havuzu sabit kalır. p53 geni 53 k Da ağırlığında bir nükleerfosfoproteindir ve hücre büyümesi ile proliferasyonunun düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. p53 geninin wild tipi tümör süpresör olarak görev alırken, yalnızca mutant formunun tümörijenik aktivitesinin olduğu bildirilmektedir. Bu çalışmada, bcl-2 ve p53 genlerinin ekspresyonu odontojenik lezyonlarda immünohistokimyasal olarak araştırılmıştır. Çalışmamızda odontojenik keratokist ve konvansiyonel ameloblastomanın, en çok bcl-2 ve p53 eksprese eden lezyonlar olduğu görülmüş, dentijeröz kist ve unikistik ameloblastomanın, bcl-2 ve p53 proteinini daha az eksprese ettiği ya da hiç etmediği tespit edilmiştir. Bu proteinlerin ekspresyonu, odontojenik lezyonların büyüme aktivitesini ve özellikle odontojenik keratokistlerin neoplastik transformasyonunu gösterebilir.
Özet (Çeviri)
VI Ertuğ E., Immunohistochemical detection of p53 tumor suppressor gene and bcl-2 protein in dentigerous cyst, odontogenic keratocyst, unicystic ameloblastoma and conventional solid multicystic ameloblastoma. Hacettepe University Health Sciences Institute, Ph. D. Thesis in Oral Surgery, Ankara, 2002. In the last decades, there has been a growing interest in oral and maxillofacial pathology about immunohistochemical detection of some oncogenes in odontogenic lesions. Odontogenic cysts and tumors constitute an important aspect of oral and maxillofacial pathology. Dentigerous cysts and odontogenic keratocysts are developmental odontogenic cysts. Ameloblastoma is the most common clinically significant odontogenic tumor and is of odontogenic epithelial origin. Unicystic ameloblastoma and conventional solid multicystic ameloblastoma are two of the different types of ameloblastoma. Apoptosis, also known as programmed cell death or physiologic cell death, is modulated by severeal genes, incuding bcl-2 and p53. Bcl-2 protects cells from apoptosis by blocking post mitotic differentiation, thus maintaining a stem cell pool. The p53 gene is a 53 k Da nuclear phosphoprotein and plays an important role in the regulation of cell growth and proliferation. The p53 gene is suggested to act as a tumor suppressor gene in its wild type form, with only mutated forms manifesting tumorigenic activity. In this study, bcl-2 and p53 gene expression in odontogenic lesions were investigated immunohistochemically. While odontogenic keratocyst and conventional ameloblastoma were found to be the most bcl-2 and p53 expressing lesions, it was seen that dentigerous cysts and unicystic ameloblastoma expressed less or no bcl-2 and p53 protein. Expression of these proteins might reflect the growth activity of odontogenic lesions and the neoplastic transformation especially in odontogenic keratocysts.