Deneysel kemikiçi defektlerin rejenerasyonunda solventlerle dehidrate edilmiş kemik greftinin, demineralize kemik matriksinin yalnız ve bovin perikardı ile kombine kullanımlarının histopatolojik olarak karşılaştırmalı incelenmesi
The histopathological comparison of demineralized bone matrix and solvent dehydrated allogenic bone graft used alone or combined with bovine pericardium for the regeneration of experimental bone defects
  1. Tez No: 115987
  2. Yazar: NOYAN BAŞAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL BAHADIR GİRAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Solvent dehidrate kemik allogrefti, demineralize kemik matriksi, polaksimer, gliserol, yönlendirilmiş kemik rejenerasyonu, bovin perikardı, Solvent dehydrated bone allograft, demineralized bone matrix, polaxamer, glycerol, guided bone regeneration, bovine pericardium
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Diş) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET Başal, N., Deneysel kemikiçi defektlerin re jenerasyonunda solventlerle dehidrate edilmiş kemik greftinin, demineralize kemik matriksinin yalnız ve bovin perikardı ile kombine kullanımlarının Histopatolojik olarak karşılaştırmalı incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi (Diş) Programı Doktora Tezi, Ankara, 2002. Periodontal hastalıklardan veya daha önceki bir cerrahi operasyondan kaynaklanan komplikasyonlar hekimler için sorun yaratmaktadır. Alveoler kemik greftlenmesi yapısal yapının ve desteğin sağlanmasında önemli rol oynar. Greft materyalleri, kemik rejenerasyonu, travma veya cerrahiden kaynaklanan kemik defektlerinin augmente edilmesi, dental hastalıklardan kaynaklanan kemik kaybının tedavisi, alveoler kretin yükseklik ve genişliğinin korunması için çekim kavitelerine ve alveoler kretin rekonstrüksiyonu için kullanılır. Bununla birlikte, yönlendirilmiş kemik rejenerasyonu tekniğinde membran kullanımı oldukça yeni bir tekniktir. Bu teknikte membran, sahip olduğu özelliklerden dolayı kemik dokusuna sıkı bir şekilde yapışır ve kemik dokusuyla kurdukları sıkı bağlanma ve stabilite sayesinde, kemik defektinin içerisine bağ dokusu proliferasyonunu engelleyerek, osteojenik hücrelerin geçişine, defekt bölgesine yerleşmelerine ve çoğalmalarına olanak verir. Çalışmamız 24 tavşan üzerinde, her tavşanın kalvaryal kemiğinde oluşturulan sağ tarafta 4 sol tarafta 4 olmak üzere toplam 8 yapay defekt üzerinde gerçekleştirildi. Sağ taraftaki kaviteler biri kontrol olmak üzere boş bırakıldıktan sonra sırasıyla demineralize kemik matriksi (polaksimer taşıyıcılı), solvent dehidrate spongioz kemik ve demineralize kemik matriksi (gliserol taşıyıcılı) ile dolduruldu. Sol tarafta kaviteler yine aynı sıra ile dolduruldu ve bariyer membran olarak bovin perikardı örtüldü. Operasyon sonrası 10, 20 ve 30. günlerde alınan kemik örnekleri histopatolojik incelemeye alındı ve kullanılan kemik greftlerinin yalnız veya bariyer membran ile kombine kullanımlarının, kemik iyileşmesi, kemiğin hücresel bileşenleri üzerine etkileri ve yabancı cisim reaksiyonlarının ve inflamatuar yanıtların varlığı incelendi. Yönlendirilmiş kemik rejenerasyonu ve demineralize kemik matriksi kombinasyonu, kemik içi defektlerde en uygun tedavi seçeneği olmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Basal, N., The histopathological comparison of demineralized bone matrix and solvent dehydrated allogenic bone graft used alone or combined with bovine pericardium for the regeneration of experimental bone defects, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Oral Surgery, Ankara, 2002. The loss of alveolar bone as a result of periodontal disease or secondary to surgery is a source of numerous complications for dental surgeons. Dental bone grafting plays an important role where structural or functional support is necessary. Grafts are used to provide a scaffold for bone regeneration, augment bony defects resulting from trauma or surgery, restore bone loss resulting from dental disease, fill extraction sites to preserve the height and width of the alveolar ridge and augment and reconstruct the alveolar ridge. Using membranes for guided bone regeneration is a recently developed technique that, the features of membranes create a tight adherence to the bone and stability by this they prevent the soft connective tissue proliferation in to the bone defects and permits only the migration of osteogenic cells in which they can settle and develop. In this study 24 male rabbits were used. In each rabbit's calvarium, 8 defects; 4 on right and 4 on left side were created. The first four defects on the right side were filled with demineralized bone matrix with glycerol as excipient, solvent dehydrated bone allograft and demineralized bone matrix with polaxamer as excipient; leaving the anterior cavity empty. The left side defects were treated with these bone grafts combined with barrier membrane. The first group was planned to be sacrificed at the 10th, the second group at the 20th, the third group at the 30th post-surgical days and the effects of bone grafts used alone or combined with membranes on the bone healing and the cellular components of bone and the existence of any foreign object and inflammatory response were histologically examined. The combination of guided bone regeneration with demineralized bone matrix appeared to be the treatment of choice in bone defects.