Fasiyal travmalı hastalarda orta-yüz kırıklarının analizi
  1. Tez No: 115997
  2. Yazar: ÇAĞLAYAN ATAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BEHÇET EROL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Orta-yüz, kırıklar, retrospektif analiz, bulgular, sekeller, intra-ossöz fiksasyon, tedavi, Mid-facial fractures, retrospective analysis, findings, sequelea, intra-osseous fixation, therapy. II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Araştırmamız 1978-2000 yılları arasında 22 yıllık bir sürede toplam 205 orta-yüz kırığı olan hastada olguların; yaş, cinsiyet, etyoloji, klinik bulgu ve komplikasyonlar, kırıkların sınıflandırılması ve uygulanan tedavilerin retrospektif değerlendirilmesini amaçlamıştır. Kırıkların büyük çoğunluğunun erkeklerde (% 80) ve daha çok 20-29 yaş (% 32.68) ve 30-39 yaş (% 28.78) gruplarında sıklıkla trafik kazalarına (% 49.27) bağlı olarak görüldüğü saptanmıştır. 22 farklı önemli bulgu ve sekelin görüldüğü araştırmamızda en önemli sekelin tam görme kayıplarının da eşlik ettiği gözle ilgili bulgu ve sekeller olduğu (% 9.44) görülmüştür. Orta-yüz kırıklarıyla ilgili izole kırıkların oram % 66.82, kombine kırıkların oram ise % 33.17 olarak bulunmuştur. Kırıkların önemli bir yüzdesini (% 55.11) zigoma ve zigomanın maksilla ile birlikte kırıldığı olgular oluşturmuştur. Le Fort kırıkları içinde en sık görülen kırık tipinin, Le Fort I ve Le Fort Fin non-Le Fort tipi kırıklarla kombinasyonu olduğu görülmüştür. Olgulara uygulanan en yaygın tedavi şeklini mini plak osteosentezinin eşlik ettiği diğer tedavi şekilleri oluşturmuştur (% 40). Nazo-orbito-etmoido (NOE) - maksiller kırıklar ile fasiyal yumuşak doku hasarlarının ve tam görme kayıplarının eşlik ettiği durumların tamamına yakınının trafik kazaları ve ateşli silah yaralanmalarıyla ortaya çıktığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In our study, we aimed to classify the fractures and assess retrospectively the therapy applied in a total of 205 patients with mid-facial fractures in a period of 22 years between 1978-2000 in terms of age, sex, etiology, clinical findings and complications of the cases. The majority of fractures were determined to be in males (80 %) and in age groups 20- 29 (32.68 %) and 30-39 (28.78 %) mostly depending on road traffic accidents (49.27 %). In our study in which 22 different significant findings and sequelea were determined, the most important sequelea were found to those associated with eyes involving blindness (9.44 %) The rates of isolated and combined fractures associated mid-facial fractures were found to be 66.82 % and 33.17 %, respectively. The significant percentage of the fractures (55.11 %) were the cases in which zygoma and zygoma+maxilla were fractured. The most common patterns of fractures in Le Fort fractures were Le Fort I and Le Fort I combined with non-Le Fort type fractures.The most common therapy applied to the patients were miniplate osteosynthesis accompanied by other treatment methods (40 %). Nearly all of the cases associated with naso-orbito-ethmoido (NOE)-maxillary fractures, facial soft tissue injuries and blindness were determined to result from road traffic accidents and gun-shot injury.