Denizli ve çevresinde yaşayan 6-12 yaş çocuklar arasında diş çürüğü sıklığı
Caries prevalences of children aged 6-12 in Denizli and neadherland
- Tez No: 115999
- Danışmanlar: PROF.DR. FATMA ATAKUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diş çürüğü, epidemiyolojik araştırma, okul çocuktan, DMFT ve dmft indeksi, VIII, Caries, epidemiological surveys, schoolchildren, DMFT and dmft index X
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1098
Özet
ÖZET DENİZLİ VE ÇEVRESİNDE YAŞAYAN 6-12 YAŞ ÇOCUKLAR ARASİNDA DİŞ ÇÜRÜĞÜ SİKLİĞİ Dişhekimi AYŞE UTKU KÖYOĞLU Bu araştırmada Denizli Hi merkezindeki 1355 çocuğun ve 12 ayrı ilçedeki 1260 çocuğun diş çürüğü prevelans hızı, DMF(T)/df(t) ve DMF(S)/df{s) değerleri ölçüldü. Çocukları sosyo-ekonomik yönden değerlendirmek için anket formları hazırlanarak uygulandı ve klinik muayeneleri yapıldı. Anket sorularından elde edilen cevaplar ve klinik muayene bulguları istatistiksel olarak değerlendirilerek sonuçlar literatürlerle karşılaştırıldı. Toplam 2616 çocuğun yaş grupları, cinsiyet, sosyo-ekonomik seviyeleri, kırsal veya kentsel kökenli olmaları, kırsal kökenli olanların içme suyu florür seviyeleri gibi parametreler göz önüne alınarak çürük prevelansı ve ebeveynlerin eğitim düzeyleri incelendi. Diş çürüklerinin alt ve üst çeneye dağılımları, daimi ve süt dişlerin çürük prevelansları açısından değerlendirildi. Ebeveyn eğitim seviyesinin çocukların dişhekimine gitmesiyle bağlantısı olmadığı, ancak dişhekimine gitme sebepleri açısından anlamlı olduğu saptandı. Diş fırçalamanın çürük prevelansmı önlemede önemli bir yer tuttuğu saplandı. Daimi dişlerde çürük affınitesi en fazla 1. molarlar, saha sonra 2. molarlar, kesiciler ve kaninlerde saptandı. vSüt dişlerimle ise çürük affinitesi en fazla 2. molar, 1 molar kanın ve kesiciler olarak saptandı. Yaş gruplarına göre çürük prevelans hızlan hesaplandı; Buna göre erkeklerde 11 yaş, kızlarda 12 yaşın çürüğün en fazla görüldüğü yaşlar olduğu saplandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CARIES PREVELANCES OF CHILDREN AGED 6-12 IN DENİZLİ AND NEADHERLAND Dentist AYŞE UTKU KÖYO?LU In tiıîs research the prevelans ratio of caries of 1355 children living in the city center and 1250 children inhabiting in different towns and DMF(T) and DMF(S) values have been evaluated. To Asses the socio-economical conditions of the children some questionnaires have been applied. The answers to the questionnaire, and the clinical examination findings have been evaluated statistically and the results have been compared to literature. Caries prevalence and the level of educational status of parents of 2615 children have been examined regarding the age groups, sex, socio- economical status their coming from rural or urban areas and the level of fluoride in the drinking water at rural. The distribution of caries in the mandible and maxilla has been evaluated regarding caries prevalence of the permanent and deciduous teeth. It has been proved that there is no correlation between the level of educational status of parents and going a dentist but qualify of education is significant for the reasons to go a dentist. It has been ascertained that brushing teeth is really important to prevent caries prevalence. It has been established that the caries affinity in permanent teeth occur at most in first molar, later in the second molars, incisors and the canine. IXThe caries affinity in deciduous teeth occurs at most in the second molar, then the first, canine, and then incisors. Caries prevelans ratio, relating age groups has been calculated and as a result it has been determinated that caries occur at 11 in males and 12 in females.