Mitomisin C'nin sürekli akış enjeksiyon analizi ile miktar tayini, validasyonu ve flakonlarına uygulanması
A Validated method for the determination of mitomycin C by flow injection analysis and its application to flacons
- Tez No: 116042
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DİLEK DOĞRUKOL AK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Mitomisin C, Sürekli Akış Enjeksiyon Analizi, Validasyon, Flakon, Mitomycin C, Flow-injection analysis, Validation, Flacon
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 26
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MİTOMİSİN C NİN SÜREKLİ AKIŞ ENJEKSİYON ANALİZİ İLE MİKTAR TAYİNİ, VALİDASYONU VE FLAKONLARINA UYGULANMASI ARIN GÜL DAL Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Analitik Kimya Anabilim Dalı Danışman:Doç. Dr. Dilek Doğrukol-Ak 2002 Bu çalışmada mitomisin C nin farmasötik flakonlarında miktar tayini için sürekli akış enjeksiyon analizi yöntemi tarif edilmektedir. Taşıyıcı çözelti olarak Britton-Robinson tampon sistemi kullanılmıştır ve akış hızı 1.0 mL/dk' dır. Mitomisin C sinyalleri UV-spektrofotometrik detektör kullanılarak 363 nm' de kaydedilmiştir. Miktar tayini için pik alanı ve pik yüksekliği sinyalleri kullanılmıştır. Yöntemin kesinliği ve doğrusallığı bu sinyallerle gösterilmiştir. Sinyal/gürültü oranı 3 kriterine göre yöntemin saptama sının olarak 1.93x1 0“8 M ve tayin sınırı olarak 6.45X10”8 M değerleri hesaplanmıştır. Yöntemin uygulanması ile elde edilen sonuçlar standart yöntemler olan UV-spektrofotometrik ve yüksek performanslı sıvı kromatografik yöntemlerin sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Pik alanı sinyalleri ile standart yöntemler arasındaki farkın istatistiksel olarak önemli olmadığı bulunmuştur. Bu çalışmada geliştirilen sürekli akış enjeksiyon analizinin kesin, doğru, duyarlı ve ucuz bir yöntem olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis A VALIDATED METHOD FOR THE DETERMINATION OF MITOMYCIN C BY FLOW-INJECTION ANALYSIS AND ITS APPLICATION TO FLACONS ARIN GÜL DAL Anadolu University Institute of Health Sciences Department of Analytical Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dilek Doğrukol-Ak 2002 A flow injection analysis (FIA) method is described for the determination of mitomycin C in the pharmaceutical flacons in this study. Britton-Robinson buffer at pH 7.0 was used as carrier solvent at 1.0 mL/min of flow rate. Mitomycin C signals were detected at 363 nm using UV- spectrophotometric detector. Peak area and peak height signals were used for quantification of mitomycin C and the precision and linearity of the FIA were shown with these signals. The detection limit and determination limit of the method according to criteria of signal to noise 3 were 1.93x1 0“8 M and 6.45x1 0”8 M, respectively. The results obtained with the application of the method were compared to those of high performance liquid chromatography and UV spectrophotometry as standard methods. It was found that the difference of the standard methods and FIA was not statistically significant by using peak area response of FIA. It can be concluded that FIA developed with this study is a precise, accurate, sensitive and cheap method.