Yeşil çay infüzyonunun HeLa hücreleri üzerindeki sitotoksik etkisinin incelenmesi ve YBSK yöntemi ile yeşil çay polifenollerinin tayini
Investigation of the cytotoxic effects of green tea infusion on HeLa cell line and determination of polyphenols by HPLC method
- Tez No: 116043
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BÜLENT ERGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Çay, Polifenol, TNF, Kanser, YBSK, Green Tea, Polyphenol, TNF, Cancer, HPLC
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YEŞİL ÇAY İNFÜZYONUNUN HeLa HÜCRELERİ ÜZERİNDEKİ SİTOTOKSİK ETKİSİNİN İNCELENMESİ VE YBSK YÖNTEMİ İLE YEŞİL ÇAY POLİFENOLLERİNİN TAYİNİ AHMET SARAÇOĞLU Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Bülent ERGUN 2002 Bu çalışmada yeşil çay bitkisinin yapraklarından hazırlanan %2'lik infuzyonun HeLa serviks adenokarsinoma hücreleri üzerinde nötral kırmızısı uptake boyama yöntemi kullanılarak, direk sitotoksik etkisi ve TNF yöntemi ile indirek sitotoksik etkisi incelenmiş ve elde edilen sonuçlar karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Direk sitotoksisite testi ile elde edilen sonuçların TNF testine göre daha anlamlı olduğu gözlenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde YBSK yöntemi ile yeşil çay infüzyonunda bulunan polifenollerin miktar tayinlerinin yapılması amaçlanmıştır. Tsuchiya ve arkadaşlarının önerdiği yöntem kullanılarak %2'lik yeşil çay infuzyonunun 92.58ug/mL EGK, 186.66ng/mL EK, 44.70ug/mL EGKG ve 24.67ug/mL EKG içerdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis INVESTIGATION OF THE CYTOTOXIC EFFECT OF GREEN TEA INFUSION ON HeLa CELL LINE AND DETERMINATION OF POLYPHENOLS BY HPLC METHOD AHMET SARAÇO?LU Anadolu University Graduate School of Health Sciences Department of Pharmaceutical Toxicology Supervisor: Assist.Prof.Bülent ERGUN 2002 In this thesis the inhibitory effect of 2% green tea infusion, prepared with tea leaves, on HeLa cervics adenocarcinoma cell line was investigated with direct cytotoxicity test and TNF test using neutral red uptake method and the results were assessed comparatively. The results obtained from direct cytotoxicity test were more significant than obtained from TNF test. In the second part of the study the determination of the polyphenol quantities, present in 2% green tea infusion, was carried out by HPLC method. The HPLC method established by Tsuchiya et.al.[5] was used for determination. Results displayed that green tea infusion contains 92.58\ıgJmL EGC, 186.66 jig/mL EC, 44.70(ag/mL EGCG and 24.67(^g/mL ECG.