Sefuroksim Aksetil'in Uv-spektrofotometri, akış enjeksiyon analizi ve yüksek basınçlı sıvı kromatografisi yöntemleri ile tabletlerdeki miktarının tayini
Determination of cefuroxime axetil by Uv-spectrophotometry, flow injection analysis (Fia) and high performance liquid chormatography (Hplc)
- Tez No: 116041
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÖKSEL ALTIOKKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Sefuroksim aksetil, miktar tayini, diastereoizomer, YBSK, Cefuroxime axetil, determination, diastereoizomer, HPLC
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 28
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SEFUROKSÎM AKSETÎL'İN UV-SPEKTROFOTOMETRİ, AKIŞ ENJEKSİYON ANALİZİ VE YÜKSEK BASINÇLI SIVI KROMATOGRAFİSİ YÖNTEMLERİ İLE TABLETLERDEKİ MİKTARININ TAYİNİ NAFİZ ÖNCÜ CAN Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Analitik Kimya Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Göksel ALTIOKKA 2002 Bu çalışmada, Sefuroksim aksetil'in tablet formfilasyonlanndaki miktarının tayini için UV-spektrofotometri, akış enjeksiyon (AE) ve fotodiyot dizisi dedektörlfi yüksek basınçlı sıvı kromatografîsi (YBSK) tekniklerinin kullanıldığı üç farklı yöntem tanıtılmaktadır. Farklı analitik koşullar kullanılarak gerçekleştirilen deneyler sonucunda her üç yöntemin de güvenilir, doğruluğu ve tekraredilebilirliği yüksek, hızlı ve pratik yöntemler olduğu kanıtlanmıştır. YBSK analizinde maddeyi oluşturan iki diastereoizomerin ayırımı ve tayini başarıyla sağlanmış, iç standart (IS) kullanımı ile analizlerin geçerliliği kesinleştirilmiştir. Yöntemler sefuroksim aksetil içeren tabletlere uygulanmış ve sonuçların farmakopelere uygunluğu tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DETERMINATION OF CEFUROXIME AXETIL BY UV- SPECTROPHOTOMETRY, FLOW INJECTION ANALYSIS (FIA) AND HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY (HPLC) NAFİZ ÖNCÜ CAN Anadolu University Graduate School of Health Sciences Department of Analytical Chemistry Supervisor: Ass. Prof. Göksel ALTIOKKA 2002 Three different techniques for the determination of cefuroxime axetil in tablet formulations using UV-spectrophotometry, flow injection analysis (FIA) and high performance liquid chromatography (HPLC) with diode- array detection are presented in this study. According to the results of the experiments performed under different analytical conditions it was proven that all of the procedures used in this study were reliable with high accuracy and repeatability, rapid and practical. The separation and the determination of two diastereoisomers of cefuroxime axetil were successfully performed and using an internal standard provided the validity of the method. The methods were applied to tablets containing cefuroxime axetil and the suitability of the results to the pharmacopoeia was evaluated.