Relation between shopping centers and the urban quality: Transformation of retail space organization in relation to changing consumption patterns
Alışveriş merkezleri ve kentsel kalite arasındaki ilişki: Perakende mekan organizasyonunun değişen tüketim kalıplarına göre dönüşümü
- Tez No: 116049
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. MELİH PINARCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: tüketim, tüketici davranış ve tüketim kalıplan, kentsel kalite, tüketim mekanları, alışveriş merkezleri, hipermarketler, perakende mekanları. vı, consumption, consumer behavior and consumption patterns, urban quality, consumption spaces, shopping centers and hypermarkets, retail spaces. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Öz ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ VE KENTSEL KALİTE ARASINDAKİ İLİŞKİ: PERAKENDE MEKAN ORGANİZASYONUNUN DEĞİŞEN TÜKETİM KALIPLARINA GÖRE DÖNÜŞÜMÜ Çıngı, Burcu Halide Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Kentsel Tasarım Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. M. Melih Pınarcıoğlu Temmuz 2001, 195 sayfa Bu tez kentsel kalite ile alışveriş merkezleri ve hipermarketler olarak tanımlanan yeni perakende satış birimleri arasındaki ilişkinin dinamiklerini tanımlamak amacındadır. Çalışma boyunca, tüketim kalıplan ile kentsel mekanların tasarım prensipleri arasındaki ilişki araştırılmaktadır. Bu araştırma, tüketici davranış kalıplarındaki ve tüketim mekanlarını da kapsayan kentsel mekan anlayışındaki değişimleri ön plana çıkarmaktadır. Bu değişimlerin daha iyi anlaşılması amacıyla, seçilmiş ticaret alanları ve perakende birimleri arasında bir karşılaştırma yapılmaktadır. Özellikle, alışveriş merkezleri ve hipermarketler arasındaki farklılıklar ve benzerlikler kentsel kalitenin prensiplerine göre tanımlanmaktadır. Son olarak, ticaret alanları olarak seçilmiş olan alışveriş merkezleri, Bilkentcenter, Migros Alışveriş Merkezi, ve büyük perakende satış birimleri olarak seçilmiş olan hipermarketler, Yimpaş ve Kocatepe Beğendik perakende satış birimlerinde bir anket düzenlenmiştir. Bu anketle, tüketici davranış kalıplarındaki değişimler ve bunların kentsel mekanın birerparçası olan perakende mekanlarına olan etkilerinin tanımlanması amaçlanmıştır. Böylece, bir anlamda, tüketici kalıplarındaki değişimlerin mekansal organizasyona olan etkileri incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RELATION BETWEEN SHOPPING CENTERS AND THE URBAN QUALITY: TRANSFORMATION OF RETAIL SPACE ORGANIZATION IN RELATION TO CHANGING CONSUMPTION PATTERNS Çıngı, Burcu Halide M. S., Department of City and Regional Planning, in Urban Design Supervisor: Assist. Prof. Dr. M. Melih Pınarcıoğlu July 2001, 195 pages This thesis focuses on the identification of the changing dynamics of the relation between urban quality and the new retail outlets, specified as shopping centers and hypermarkets. Through the study, an analysis of the relation between consumption patterns and the design principles of urban spaces is made. This analysis points out the changes in consumer behavior patterns and also the related changes in the understanding of urban space that covers the concept of consumption spaces. In order to have a better understanding of these changes, a comparison was made between specified commercial areas and retail outlets. Especially, the divergences and similarities of shopping centers and hypermarkets are pointed out with respect to the principles of urban quality. Finally, a questionnaire was implemented in four retail outlets identified as shopping centers as commercial areas of Bilkentcenter and Migros Shopping Center, and in two hypermarkets as larger retail outlets Yimpaş and 111Kocatepe Beğendik in order to draw out the changes in consumption behavior patterns and their effects on the design principles of retail spaces regarded as a part of urban spaces. Yet, the eventual effects of the changes in consumption patterns on spatial organisation of retail spaces are considered.