Synthesis and characterization of non-ferrous based bulk amorphous metallic alloys
Demir-dışı bazlı hacimli camsı metalik alaşımların üretimi ve nitelendirilmesi
- Tez No: 116076
- Danışmanlar: PROF. DR. M. VEDAT AKDENİZ, PROF. DR. AMDULLA O. MEKHRABOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Demir-dışı bazlı, üretim ve nitelendirme, hacimli camsı metalik alaşımlar. vı, non-ferrous based, production and characterization, bulk amorphous metallic alloys. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
oz DEMİR-DIŞI BAZLI HACİMLİ CAMSI METALİK ALAŞIMLARIN ÜRETİMİ VE NİTELENDİRİLMESİ Türkeş, Halil Melih Master, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Vedat Akdeniz Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Amdulla O. Mekhrabov Eylül 2001, 98 sayfa Konvansiyonal kristal ve hızlı katılaştırma yöntemi ile üretilmiş metalik cam malzemelere kıyasla, sahip oldukları üstün malzeme özellikleri ve karakteristikleri nedeni ile iri ve hacimli amorf/camsı ve nanokristal alaşımlar, son 10 yıldır üzerinde en çok çalışılan konuların başmda gelmektedir. Bu araştırmada, çalışmalar teorik ve deneysel olmak üzere demirdışı iri ve hacimli cam yapma eğilimi gösteren sistemler üzerine odaklanarak özellikle Zr esaslı alaşımların doğrudan amorf ve/veya nanokristal yapıda katılaştırma yöntemi ile elde edilmesi üzerinde durulmuştur. Yapılan teorik çalışmalar özellikle bakırın alaşım elementi olarak Mg-Zn ikili sisteminde camsı yapı oluşturma eğilimini arttırdığım göstermiştir. Bu çalışmada geliştirilen ve ilk defa kullanılan santrifüj döküm yöntemi, iri ve hacimli amorf/nanokristal malzemelerin doğrudan üretilebilmesine olanak sağlayarak, özellikle karmaşık geometriye sahip parçaların üretilmesinde ticari ve standard bir yöntem olarak kullanılabileceğini göstermiştir. Bu kapsamda üretilen malzemelerüzerine yapılan mikroyapısal çalışmalar sonucu, amorf/camsı faz oluşumunu açıklayan bir katılaşma modeli önerilmektedir. Bu modelde, amorf/camsı fazın, ötektik katılaşma için gerekli kritik büyüme hızının üretim sırasında ulaşılan soğuma hızlarına bağlı olarak aşılması ve ötektik reaksiyonun bastırılması sonucu oluştuğu kanıtlanmıştır. Doğrudan katılaştırma yöntemi ile elde edilen amorf/camsı faz miktarı ise sistemde kaçınılmaz bir şekilde bulunan oksijen ile alaşım elementi olarak kullanılan titanyum miktarı ile düştüğü gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF NON-FERROUS BASED BULK AMORPHOUS METALLIC ALLOYS Türkeş, Halil Melih Department of Metallurgical and Materials Engineering Middle East Technical University Supervisor: Prof. Dr. M. Vedat Akdeniz Co-Supervisor: Prof. Dr. Amdulla O. Mekhrabov September 2001, 98 pages Bulk amorphous and nanocrystalline alloys are the main research interests of scientists for the last 10 years because of their unique material properties and characteristics in comparison with their crystalline and rapidly quenched metallic glasses counterparts. Therefore, in this present investigation, both theoretical and experimental studies have been made to understand the glass forming ability (GFA) of bulk amorphous alloy systems and to produce and synthesize the Zr-based alloys in the bulk amorphous and/or nanocrystalline form directly from the melt by conventional centrifugal casting method. Based on the theoretical analysis of Mg7oZn3o-xMx intermetallics, it has been predicted that copper, as an alloying element, would be a good candidate to improve the GFA of binary Mg-Zn system. The direct production technique developed in this study, for the first time, enables us to manufacture Zr-based bulk amorphous and Ti containing Zr-based bulk mnanocrystalline alloys, contrary to annealing-induced partial crystallization in the super cooled liquid region. A solidification model is also proposed for the amorphous phase formation in Zr-based alloys and it has been established mat the transition from eutectic solidification to an amorphous phase inevitably occurs if the growth rate exceeds the limiting value for eutectic solidification. It is observed that the increasing oxygen content results in a reduction of the undercooled liquid region which implies a deterioration of the glass forming ability of the Zr- based alloy. The volume fraction of amorphous phase is markedly reduced by the presence of oxygen and titanium alloying elements which strongly affects behaviour of alloy components during solidification and the crystallization kinetics from the amorphous precursor.