Spatial transformations within the historical centre of İzmir: Representations of space and representational typologies
İzmir tarihi kent merkezinde mekansal dönüşümler: Mekanın temsilleri ve temsili tipolojiler
  1. Tez No: 116132
  2. Yazar: DENİZ AYŞE TEMİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜVEN ARİF SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kemeraltı tarihi merkezi, mekanın toplumsal üretimi, mekan pratikleri, mekanın temsilleri, temsili mekanlar, temsili tipolojiler, mekana el konması, mekan üzerinde tahakküm, Kemeraltı historical centre, social production of space, spatial practice, representations of space, spaces of representation, representational typologies, domination of space, appropriation of space. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
öz İZMİR TARİHİ KENT MERKEZİNDE MEKANSAL DÖNÜŞÜMLER: MEKANIN TEMSİLLERİ VE TEMSİLÎ TİPOLOJİLER Temiz, Ayşe Deniz Y. Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Güven Arif Sargın Ocak 2001, 117 sayfa. Bu çalışma, İzmir tarihi kent merkezi Kemeraltı'nda 19. yüzyıldan günümüze kadar meydana gelen mekansal dönüşümler üzerine bir tartışmayı içermektedir. Her dönem içerisinde mekanın dönüşüm süreci, karşılıklı etkileşim içinde bulunan üç dinamiğe referansla ele alınmaktadır: Bunların ilki, dönemin ekonomik ve siyasal bağlamından kaynaklanan mekan pratikleridir, ikinci olarak, mekanın temsili, yerel siyasal iktidar(lar)ın mekan üzerine empoze etmeyi hedeflediği tasarıyı içermektedir. Son olarak, temsilî mekan, yerel erkin empoze ettiği taşanlarla çatışkılı biçimde mekana kullanıcılar tarafından el konma süreçlerini içermektedir. Bunların yanında, her bir dönemde ortaya çıkan ticaret yapısı tipoloj ileri çalışmada temsilî tipoloj iler olarak ele alınmaktadır. Bu tipoloj iler yapısal özellikleri, taşıdıkları işlevler, barındırdıkları kullanıcılar ve ortaya çıkardıkları sosyallik biçimleri üzerinden tariflenmektedir. Son olarak, temsili tipoloj ilerdeki dönüşümlerin çözümlenmesi, mekanın temsili ve temsili mekanlar arasındaki etkileşim ile ilişkilendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPATIAL TRANSFORMATIONS WITHIN THE HISTORICAL CENTRE OF İZMİR: REPRESENTATIONS OF SPACE AND REPRESENTATIONAL TYPOLOGIES Temiz, Ayşe Deniz M. Urban Design, Department of City and Regional Planning Supervisor: Ass. Prof. Dr. Güven Sargın January 2001, 117 pages This study involves a discussion on the spatial transformations that have taken place in the historical centre of İzmir, Kemeraltı, from the 19th century down to the present day. Within each period, the process of transformation of space is discussed with reference to the three dynamics that interact with each other in the production of social space: the first of these is the spatial practices, which derive from the economic and political context of the period under consideration. Secondly, the representations of space embody the order that local political power(s) seeks to impose upon space through urban plans and designs. Finally, the spaces of representation consist of the ways space is appropriated by its users, in contradiction to the designs imposed by local authority. Besides, in each era an array of commercial building typologies emerges, which shall be designated as 'representational typologies'. We define these on basis of their spatial characteristics, the functions they house, the user groups that inhabit them and the forms of sociability created therein. We relate the analysis of the transformations in the representational typologies with the interplay between the representations of space and the spaces of representation that yields those typologies. m