Flow rate measurements in a two - phase flow system
İki fazlı akış sisteminde debi ölçülmesi
- Tez No: 116133
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN YEŞİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tek Fazlı Akış, iki Fazlı Akış, Debi Ölçümü, Su ve Hava Karışımı, Basınç Düşümü, Küresel Vana, Orifismetre, Single-Phase Flow, Two-Phase Flow, Flow Rate Measurement, Water- Air Mixture, Pressure Drop, Globe Valve, Orifice Meter
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Ortadoğu Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümündeki İki Fazlı (su-hava) Akış Test Düzeneğinde bir deneysel çalışma yapıldı. Bu çalışmadaki amaç, bir iki-fazlı akış sisteminde tek fazlı ve iki fazlı akış debilerinin ölçülmesinin araştırılmasıydı. Öncelikle, bir Ortak Araştırma Projesi için îki Fazlı Akış Test Düzeneği kuruldu. Debi, statik basıncı, fark basıncı ve hava hacim oram ölçen cihazlar sisteme takıldı. Daha sonra bir orifismetre tasarlandı, üretildi ve sistemin hava hattına monte edildi. Su ve hava hatundaki debi ölçen cihazların kalibrasyonu yapıldı. Daha sonra, 34.5 mm çapındaki bir boruda iki fazlı akış deneyleri yapıldı ve su ve hava karışımlarının çeşitli hava hacim oranlarında ve vana açıklıklarında 1 V4" çapındaki küresel vanada yarattığı basınç düşümü incelendi. İki fazlı akış kütle debisi üç parametreyle (küresel vanadaki basınç düşümü, hava hacim oram, ve vana açıklığı) ilişkilendirildi. İki fazlı akış çarpanı boyutsuz olarak ifade edildi. Çalışmanın sonunda İki Fazlı Akış Test Düzeneğinde bir öncül-test yapıldı.Deneysel matris 131 'i sadece su ile olmak üzere 504 adet testi içermektedir. 5 farklı boşluk oranı (0%, 10%, 20%, 30%, 40%) ve 7 farklı vana açıklığı (10%, 17%, 23%, 36%, 49%, 62%, 100%) test edildi. Test aralığı 0-2.22 kg/s arasındaki su debisini, 0-0.000174 kg/s arasındaki hava debisini ve küresel vanada oluşan 0-2.2 bar arasındaki basınç düşümünü kapsamaktadır. Sonuçlar gösterdi ki sabit bir hava hacim oram ve vana açıklığında, iki fazlı su-hava karışımlarının akışları sırasındaki kütle debisi arttıkça küresel vanada meydana gelen basınç düşümü de artmaktadır. Ayrıca, sabit bir vana açıklığı ve iki fazlı akış debisinde, hava hacim oram arttıkça küresel vanada meydana gelen basınç düşümü de artmaktadır.
Özet (Çeviri)
An experimental study was conducted at Two-Phase (water-air) Flow Test Facility in the Mechanical Engineering Department of the Middle East Technical University. In this study, the objective was to investigate single-phase and two- phase flow rate measurements in a two-phase flow system. Firstly, the Two-Phase Flow Test Facility was constructed for a Joint Research Project. The instruments to measure flow rate, gage pressure, differential pressure and void fraction were assembled to the system. Then an orifice meter was designed, manufactured and assembled to the air supply line of the system. The calibration of the flow rate measuring instruments in the water and air supply lines were done. Afterwards, two- phase flow tests were conducted in a pipe which has a diameter of 34.5 mm and the pressure drop of water-air mixtures across 1 lA" globe valve was investigated for various valve openings and void fractions. Two-phase mass flow rate was correlated in terms of three parameters, namely the pressure drop across the globe valve, void fraction and valve opening. A non-dimensional approach was presented for two- 111phase flow multiplier. At the end of the study, a preliminary test was performed at the Two-Phase Flow Test Facility. Experimental test matrix consisted of 504 runs 131 of which were liquid only flows. 5 different void fractions (0%, 10%, 20%, 30%, 40%) and 7 different valve openings (10%, 17%, 23%, 36%, 49%, 62%, 100%) were tested. The test covers a range of water flow rates of 0 to 2.22 kg/s, air flow rates of 0 to 0.000174 kg/s and pressure drops across the valve of 0 to 2.2 bar. The results indicated that for a given void fraction and valve opening, the pressure drop across the globe valve increases as two-phase flow rate of water-air mixtures increases. In addition for a given valve opening and two-phase flow rate, the pressure drop across the globe valve increases as the void fraction increases.