Sequential biological treatment of a reactive dye and textile wastewater
Reaktif azo boya ve tekstil atıksuyunun ardışık biyolojik sistemlerde arıtımı
  1. Tez No: 116134
  2. Yazar: SEVAL ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL N. DEMİRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil Atıksuyu, Reaktif Boya, Anaerobik, Aerobik, Akışkan Yataklı Anaerobik Reaktör M, Textile wastewater, Reactive dye, Anaerobic, Aerobic, FBR IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZ REAKTİF AZO BOYA VE TEKSTİL ATIKSUYUNUN ARDIŞIK BİYOLOJİK SİSTEMLERDE ARITIMI Şen, Seval Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Göksel N. Demirer Haziran 2001, 137 sayfa Bu çalışmada, reaktif azo boya grubundan Remazol Brillan Violet 5R içeren sentetik tekstil atıksuyu ile pamuklu kumaş boyama fabrikasından alınan tekstil atıksuyunun anaerobik-aerobik ardışık biyolojik sistemlerde arıtılabilirliği araştırılmıştır. Çalışmanın anaerobik kısmında üç adet akışkan yataklı anaerobik reaktör işletilmiştir. Arıtım çalışmalarına geçmeden önce 128 günlük bir devreye alma (start-up) aşaması uygulanmıştır. Reaktörlerde celite ve ponza olmak üzere iki farklı dolgu malzemesi kulanılmıştır. Reaktörlerden celite dolgu malzemesi kullanılana Celite-FBR, ponza kullanılanlara da Ponza 1- ve Ponza2-FBR adı verilmiştir. Başlatma süreci sonunda Celite-, Ponzal- ve Ponza2-FBR'lerinde dolgu malzemesine tutunan mikroorganizma miktarları sırasıyla 0.087, 0.069 ve 0.073 gram uçucu katı madde/ gram dolgu malzemesi ve reaktör içindeki mikroorganizma miktarları, sırasıyla 32.4, 59.8 ve 64.8 gram uçucu katı madde/ litre akışkan yatakolarak bulunmuştur. Arıtım aşamasına geçildiğide Ponza-sentetik-FBR boya atıksuyu arıtımında, Ponza-gerçek-FBR ise gerçek tekstil atıksuyu arıtımında kullanılmıştır. Aerobik aşama için kesikli aerobik reaktörlerden yararlanılmıştır. Remazol Brillant Violet 5R içeren sentetik tekstil atıksuyunun ardışık biyolojik sistemde arıtılabilirliği çalışmaları sonucuna göre, 300 mg/1 boya anaerobik akışkan yataklı reaktörde KOİ ve renk giderim verimini etkilemeksizin yüksek oranda arıtılabilmektedir. Sistemdeki toplam KOİ arıtımı yaklaşık %77, renk arıtımı ise %94 oranındadır. Sadece anaerobik arıtım sonrasında KOİ ve renk arıtımı ise sırasıyla yaklaşık %60 ve %94 olarak kaydedilmiştir. Anaerobik koşullarda boyarım parçalanması sonucunda sulfonlu iki aromatik aminin oluştuğu belirlenmiştirç Ancak aminlerin anaerobik koşullarda arıtımı mümkün olmamıştır. Aerobik koşullarda da tamamen mineralize olmadığı görülen sulfonlu aromatik aminlerden benzen yapısındaki amin kısmen parçalanırken naftalin yapısındaki aromatik amin neredeyse olduğu gibi kalmış, aerobik arıtım sonrasında parçalanmamıştır. Gerçek tekstil atıksuyunun ardışık biyolojik sistemde arıtılabilirliği çalışmaları sonucuna göre, tekstil atıksuyuna dışarıdan glikoz formunda karbon kaynağı eklenmesi durumunda renk arıtımı açısından anaerobik koşullarda en yüksek verime ulaşıldığı belirlenmiştir. Bu durumda anaerobik arıtımda KOİ, BOİ ve renk arıtımı sırasıyla yaklaşık %80, 94 ve 59 olarak bulunmuştur. Ayrıca dişarıdan eklenen karbon kaynağı dozundaki artışın tekstil atıksuyunda renk arıtımını kayda değer şekilde artırmadığı sonucuna varılmıştır. Glikoz eklenen tekstil atıksuyunun ardışık biyolojik sistemde arıtımı KOİ'de %76.5 ve renkte %62 oranında arıtım sağlamıştır. Aerobil arıtım sırasında aromatik aminlerin tamamen parçalanamadığı kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEQUENTIAL BIOLOGICAL TREATMENT OF A REACTIVE DYE AND TEXTILE WASTEWATER Şen, Seval M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Göksel N. Demirer June 2001, 137 pages In this study, the sequential anaerobic aerobic treatment of both simulated textile wastewater including a reactive azo dye namely Remazol Brillant Violet 5R and real cotton textile wastewater were investigated. Anaerobic fluidised bed reactors (FBR) were used in the anaerobic part of the study. Before the operation period start-up of three FBRs were completed in 128 days. Two types of support materials were used in the reactors, namely celite and pumice. FBR in which celite was used was called Celite-FBR, reactors in which pumice was used were called Pumice 1- FBR and Pumice2-FBR. Start-up period was completed when the attached biomass onto carriers reached to 0.087, 0.069 andO.073 g VSS/g support material. Total biomass concentrations in the reactors were 32.4, 59.8 and 64.8 g VSS/ L expanded bed for Celite-, Pumicel- and Pumice2-FBRs respectively. For the operation period Pumice-synthetic-FBR was fed with simulated dye wastewater and Pumice-real- 111FBR was fed with real textile wastewater. For the aerobic part, batch aerobic reactors were used. Sequential biological treatment of Remazol Brillant Violet 5R containing simulated textile wastewater revealed that 300 mg/1 dye was decolourised in the FBR system effectively without effecting the COD and color removal performances. Overall COD reduction was about 77% whereas color removal was about 94%. COD and color reduction in anaerobic treatment was about 60 and 94%, respectively. Under anaerobic condition, due to anaerobic reduction of Remazol Brillant Violet 5R, formation of two sulfonated aromatic amines were detected. Their removal was not experienced in the anaerobic condition. Sulfonated aromatic amines were not completely degraded under aerobic conditions also. Benzene-based sulfoamine was partially converted whereas the naphthalene-based amine peak remained almost unchanged after the aerobic phase. Sequential biological treatment of real textile wastewater revealed that textile wastewater with the addition of an external carbon source in the form of glucose (with the influent COD concentration of 3000 mg/1), indicated the most efficient operating condition in terms of color removal under anaerobic conditions. COD, BOD5 and color removals were around 80, 94 and 59%, respectively. Further increase in external carbon source added to real textile did not improve the color removal efficiency of the anaerobic system. Sequential biological treatment of real textile wastewater along with the glucose provided about 76.5% COD and 62% color removal. Aromatic amines were not completely degraded.