Çevresel risk potansiyeli yüksek olan ilaç etken maddelerinin konvansiyonel arıtma tesislerindeki arıtma verimlerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of pharmaceuticals with high environmental risk potential on the treatment effects of conventional treatment plants
  1. Tez No: 557071
  2. Yazar: EZGİ DEVECİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMDİ MIHÇIOKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ardışık Kesikli Reaktör, Ciprofloxacin, Antibiyotik, Amoxicillin, Mikrokirletici, Sequential Batch Reactor, Ciprofloxacin, Antibiotic, Amoxicillin, Micropollutant
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Çeşitliliği oldukça fazla olan ilaç etken maddeleri, evsel atıksular, ilaç üretim tesislerinin atıksuları, hastane atıksuları, kullanılmayan ilaçların bertarafı gibi yollarla alıcı ortamlara ulaşmaktadır. Bu mikro kirleticilerin çoğu, toksik etkileri ve biyolojik olarak kararlı olmalarından dolayı konvansiyonel arıtma tesislerinde neredeyse hiç arıtılmadan deşarj edilmektedir. Günümüzde gereksiz tüketilerek kullanım oranı giderek artan antibiyotikler, deşarj edildikleri sucul ortamlar için kalıcı ve riskli bileşikler olarak değerlendirilmektedir. Yapılan araştırmalar sonucu etken maddelerin tahmin edilen çevresel konsantrasyonu (PEC) ve tahmin edilen etkisiz konsantrasyon (PNEC) değerlerinin oranları baz alınarak tez çalışması kapsamında antibiyotik türündeki iki farklı ilaç etken maddesi olan amoxicillin (AMX) ve ciprofloxacin (CIP) seçilmiştir. KASKİ atıksu arıtma tesisinin havalandırma havuzundan alınan floküler aktif çamur ile laboratuvar ortamında ardışık kesikli reaktör sistemi başlatılmıştır. Artan ilaç etken maddesi dozları karşılığında arıtma verimlerinde meydana gelen değişimler KOİ parametresi ölçülerek tayin edilmiştir. 50 mg/L dozdan itibaren AMX giderim verimi ani düşüşler göstermiş ve aktif çamur yapısında değişimlere sebep olmuştur. CIP etken maddesi için ise 10 mg/L'nin üzerinde giderim veriminde düşüşler gözlemlenmeye başlanmıştır ve aktif çamur yapısı oldukça değişmiştir.
Özet (Çeviri)
Varieties of pharmaceuticals reach aquatic environments through hospital wastewaters, domestic wastewaters, wastewaters from pharmaceutical manufacturing facilities and disposal of unused medicines. Most of these pharmaceuticals are discharged in conventional treatment plants with almost no treatment due to their toxic effects and biologically stable. Antibiotics, which are increasingly consumed due to unnecessary consumption, are considered as permanent and risky compounds for the discharged aquatic environment. In this study, amoxicillin and ciprofloxasin were chosen according to the estimated environmental concentration (PEC) / estimated no effect concentration (PNEC) values of the pharmaceuticals. A sequential batch reactor system was employed in the laboratory with the flocular activated sludge taken from the ventilation pool of KASKİ wastewater treatment plant. The changes in the treatment efficiencies in response to increased doses of the pharmaceuticals were determined by measuring the COD parameter. Above 50 mg / l amoxicillin, the purification efficiency was very low, causing changes in the active sludge structure. Decreases in removal efficiency over 10 mg / L have been observed for the ciprofloxacin and the active sludge structure has changed considerably.