Use of nonwoven geotextiler for filtration of fly ash
Uçucu külün filtrasyonunda örgüsüz geotekstillerin kullanımı
- Tez No: 116142
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ NASTİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geotekstil, filtrasyon, uçucu kül, filtre kriterleri. vı, Geotextile, filtration, fly ash, filter criteria. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZ UÇUCU KÜLÜN FİLTRASYONUNDA ÖRGÜSÜZ GEOTEKSTİLLERİN KULLANIMI ERGENEMAN, Işın Y.Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yıldız Wasti Kasım 2001, 110 sayfa Uçucu külün filtrasyonu için geotekstil filtrelerin kullanımı, bu atık maddeden istifade etmek amacıyla tasarlanan geoteknik projelerde veya uçucu külün sulu bertaraf edilmesi durumunda, suyun daha sonra drene edilmesi amacıyla gerekebilir. Yapılan deneysel çalışmada, örgüsüz geotekstillerin Çatalağzı Termik Santralı'ndan temin edilen F-Tipi elektrofiltre uçucu külünün filtrasyonunda etkinliği araştırılmıştır. İğneleme ile bağlanmış yerli bir örgüsüz geotekstil ve ısıl bağlı örgüsüz bir geotekstilin iki farklı çeşidi üzerinde uzun zamanlı filtrasyon ve ince kısım filtrasyon deneyleri yapılmıştır. Birçok tasarım metodu tarafından kullanılan filtre kriterlerinin öngörülerini karşılayan bu geotekstillerin yeterli performansa sahip olduğu saptanmıştır: Uzun zamanlı filtrasyon deneylerinde zeminin borulanması anlamına gelen zemin danelerinin sürekli taşınması görülmemiş; akım, nispeten sabit bir seviyede dengeye gelmiştir. Akımdaki düşüş, en çok kalın iğne ile bağlanmış olangeotekstillerde görülmüş; bunun yanı sıra ince parçacıkların taşınması, en çok ince ısıl bağlı geotekstil kullanılması durumunda tespit edilmiştir. Özel ve zor şartlar için uygun görülen ince kısım filtrasyon deneylerinde, geotekstillerin performansları yetersiz bulunmuştur. Bütün geotekstillerin aşırı derecede tıkandığı görülmüş ve bu durumun hiçbir filtre kriteri tarafından öngörülemediği saptanmıştır. Deneysel gözlemler ve deney sonuçları, seçilen filtre tasarım metodlarının öngörülerinin doğruluğunu kontrol etmek amacıyla kullanılmıştır. Lafleur tarafından önerilen, zeminlerin iç stabilitesini dikkate alan metodun, uçucu külün filtrasyonunda örgüsüz geotekstillerin performansını en doğru şekilde öngördüğü saptanmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarının, deney şartlarına yakın koşullar altında, benzer gradasyona sahip plastik davranış göstermeyen şiltler için geçerli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF NONWOVEN GEOTEXTILES FOR FILTRATION OF FLY ASH ERGENEMAN, Işın M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yıldız Wasti November 2001, 110 pages The need to use geotextile filters for filtration of fly ash may arise in geotechnical projects which utilize fly ash or in disposal of fly ash in the form of ash slurry where the water in the slurry has to be subsequently drained out. In the present experimental study, filtration performance of nonwoven geotextiles with Class-F type electrofilter fly ash from Çatalağzı Thermal Power Plant was investigated in the laboratory. Long term filtration and fine fraction filtration tests were conducted on two grades of a local needle punched and a heat bonded geotextile. It has been found that the geotextiles used which meet most of the filter criteria envisaged in a number of design methods perform satisfactorily in long term filtration tests: Continuous passage of particles signifying upstream soil piping was not observed and the flow rates stabilized in time to relatively constant values. The reduction in flow rate was greatest and fastest for the thick needle punched geotextile, whereas the greatest amount of loss of fines was detected in the case of the thin heat bonded geotextile. İİİThe performance of the geotextiles in fine fraction filtration test, which is considered to be relevant to special and extreme cases, was found to be unacceptable. Excessive clogging was observed with all the geotextiles and existing filter criteria do not address this situation. The observations during the tests and the test results have been examined to check the validity of the predictions of a number of selected filter design methods. The method proposed by Lafleur, which takes into consideration the internal stability of the base soil appears to provide the best prediction of the filtration performance of nonwoven geotextiles with fly ash. Results from this study are believed to be relevant to nonplastic silts of similar gradation as well under conditions similar to those examined in the experiments conducted.