A Model as a tool for determining optimal pricing policies for marble firms
Mermer firmalarında optimum fiyatlandırma politikaları belirlemeye araç bir model
  1. Tez No: 116141
  2. Yazar: ESRA DOĞRUKARTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Marble Pricing, Noncooperative Game Theory, Genetic Algorithms. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
oz MERMER FİRMALARINDA OPTİMUM FİYATLANDIRMA POLİTİKALARI BELİRLEMEYE ARAÇ BİR MODEL Doğrukartal, Esra Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Neş'e Çelebi Aralık 2001, 76 sayfa Türkiye'de mermer ürünlerinin fiyatlandırılması alıcılar ve satıcılar arasındaki anlaşmayla belirlenmektedir. Ancak, firmaların uzun vadede başarılı olabilmeleri için mermer ürünlerinin fiyatlandırılmasında stratejik ve bilimsel yaklaşımların kullanılması gerekmektedir. Bu çalışma oligopolistik marketteki mermer firmaları için en iyi fiyatlandırma politikalarının belirlenmesini incelemiştir. Modelin oluşturulmasında yeni ürünlerin yayılması kavramı kullanılmıştır. Bu model, mermer ürünlerinin moda olma özelliğini, bütün firmaların fiyatlarını, geçmişteki ve şimdiki satış miktarlarını ve paranın zaman değerini içermektedir. Modelde kullanılan parametreleri tahmin etmek için Doğrusal Olmayan En Küçük Kareleryöntemi kullanılmıştır. Firmalar arasındaki karşılıklı etkileşimi açıklayabilmek için Tarafların İşbirliği Yapmadığı Oyun Teorisi ve çözüm için de bu teorideki Nash dengesi kavramı kullanılmıştır. Oluşturulan bu optimizasyon problemi Genetik Algoritma yardımıyla çöDzülmüştür. Anahtar Kelimeler : Mermerde Fiyatlandırma, Tarafların İşbirliği Yapmadığı Oyun Teorisi, Genetik Algoritma. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MODEL AS A TOOL FOR DETERMINING OPTIMAL PRICING POLICIES FOR MARBLE FIRMS Doğrukartal, Esra M.Sc. Department of Mining Engineering Supervisor : Prof. Dr. Neş'e Çelebi December 2001, 76 pages In Turkey, the aggreement between the purchasers and sellers of marble determines the price of the marble products. However, for the success of the firms in the long run, strategic and scientific approaches should be applied in pricing decisions for marble products. This study investigates the determination of optimal pricing policies for the marble firms in an oligopolistic market where few firms dominate the industry. Diffusion of innovation concept is used in the model construction. This model includes the fashionability of the marble products, the prices of the all firms, past and current sales of the products and discounting effect. Nonlinear Least Square estimation method is used to predict the parameters utilized in the model. To explain the interaction between the firms, Noncooperative Game iiiTheory is selected and Nash equilibrium concept of nonecooperative game theoryy is utilized in the solution of the game. This optimization problem is solved with the help of Genetic Algorithms.