Near perfect reconstruction linear phase discrete coefficient filter bank design
Mükemmel yeniden oluşturma özelliğini yakınsayan doğrusal fazlı ayrık katsayılara sahip filtre seti tasarımı
- Tez No: 116144
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sonlu Tepkiye Sahip Filtreler, Filtre Setleri, Tavlama Benzetimi vı, FIR Filters, Filter Banks, Simulated Annealing IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZ MÜKEMMEL YENİDEN OLUŞTURMA ÖZELLİĞİNİ YAKINSAYAN DOĞRUSAL FAZLI AYRIK KATSAYILARA SAHİP FİLTRE SETİ TASARIMI Gök, Mete Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Zafer ÜNVER Aralık 2001, 108 sayfa Bu tezde, doğrusal fazlı sonlu tepkiye sahip filtre setlerinin hem devamlı, hem de iki tane iki kuvvetinin toplamı sonucunda elde edilen katsayılara sahip uzayda tasarımı ele alınmıştır. Temel hedef, filtre seti uygulamaları için sözkonusu olan gereksinimleri sağlayan sonlu tepkiye sahip filtre setlerinin tasarlanmasıdır. Bu hedeflere ulaşmak için; tavlama benzetimi yöntemi hem devamlı uzay, hem de iki-tane-iki kuvveti uzayında ilgili filtre setlerinin tasannu için uyumlandırılmıştır. Tasarım filtre seti uygulamalarının gereksinimlerini karşılamayı hedeflemektedir. Performans değerleri uygun olan ağırlıkları ile çarpıldıktan sonra toplanarak bedel fonksiyonu elde edilmiştir. Her konfigurasyon için hesaplanan bedel fonksiyonunun değeri tavlama benzetimi algoritması dahilinde azaltılmakta, busayede tasarım hedefleri doğrultusunda analiz filtre katsayıları algoritma çalışması tamamlandıktan sonra elde edilmektedir. Tez metininde sunulan tasarım algoritmaları birçok filtre seti uygulaması için etkili bir tasarım yöntemi içermektedir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda görülen odur ki; tavlama benzetimi algoritmasının yüksek hesaplama yüküne rağmen filtre seti için istenen karakteristikler elde edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NEAR PERFECT RECONSTRUCTION LINEAR PHASE DISCRETE COEFFICIENT FILTER BANK DESIGN Gök, Mete M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Zafer ÜNVER December 2001, 108 pages In this thesis, the design of linear phase FIR filter banks in both continuous space and two-powers-of-two (2P) space is considered. The objective is to allow design of FIR filter banks for satisfying specific needs of various applications. In order to accomplish these tasks, simulated annealing scheme is adopted for design of filter banks in continuous space and 2P space. The design aims to fulfill the requirements of filter bank applications of concern. The performance indication measures are weighted accordingly and summed up to form the cost function. The cost function evaluated for each configuration is to be minimized within the simulated annealing algorithm so that the coefficients of the analysis filters are achieved after the termination of the algorithm run. mThe design algorithms introduced in this text are flexible when different applications of filter banks are concerned. It is observed that the final results emphasize desired characteristics for the filter bank despite the vast amount of computational cost of simulated annealing algorithm.