The role of Bank of Provinces within urban planning process
Kent planlama sürecinde İller Bankası'nın rolü
- Tez No: 116145
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN ALTABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: İller Bankası, İmar Planlama Dairesi, Sebest Şehir Plancısı, İmar Planı, Yerel Yönetimler VI, The Bank of Provinces, The Department of Town Development Plan, Free-lance Planner, Development Plan, Local Authorites IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
oz KENT PLANLAMA SÜRECİNDE İLLER BANKASININ ROLÜ Kaynak, Cemal Yüksek Lisans, Bölge Planlama Tez yöneticisi: Doç Dr Özcan Altaban Aralık 2001, 102 sayfa Bu tezde, Türkiye'nin kendine özgün bir model olarak İller Bankası ve kent planlama sürecinde üstlendiği rollerin eleştirel değerlendirilmesi yapılmaya çalışılmıştır. İller Bankasının mevcut yapısı incelenerek; yeniden yapılanması ile ilgili yapılan çalışmalar değerlendirilmiş olup bunların İller Bankası'na etkileri belirtilmiştir. İller Bankasının yerel yönetimlere sağladığı teknik hizmetler vurgulanarak, İmar Planlama Daire Başkanlığı ve Türkiye deki kent planlama kavramı içindeki üstlendiği roller anlatılmıştır. Bunlara ek olarak kent planlama sürecinde rol oynayan aktörlerin, planlama olgusuna yaklaşımları ve sorunları tespit edilmeye çalışılmış ve çözüm önerileri getirmek istenmiştir. Bu kapsamda; Belediye Başkanları ve Serbest Şehir Plancıları anket çalışması yapılmıştır. Kent planlama süreçlerine tarihsel bir bakış açısı getirilmiş, bu dönemlerdeki yasal mevzuatlarla İller Bankası İmarPlanlama Dairesinin rolü irdelenmiştir. Sonuç olarak; imar planı yapım süreçleri, izlenen yöntemler mevcut yapı göz önünde tutularak geliştirilmek için öneriler getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF BANK OF PROVINCES WITHIN URBAN PLANNING PROCESS Kaynak, Cemal M.S., Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Özcan Altaban December 2001, 102 pages In this thesis, the critical evaluation of the role of the Bank of Provinces and urban planning process as a unique model of Turkey. The present structure of the Bank of Provinces is examined, the studies for its reorganisation evaluated and its effects on the Bank of Provinces have been indicated. The technical services provided to the local authorities by the Bank of Provinces is stressed, the roles taken within the Department of Town Development Plan and the urban planning process in Turkey is described. In additional this, the approach and problems of role playing actors in the urban planning process, to the planning concept and solution suggestions have tried to be offered. Within this frame, a questionnaire has been carried out with mayors and free-lance planners. IllUrban planning processes have been evaluated within a historical perspective and the role of legal aspects and Department of Town Development Plan within this period have been inspected. As a result, taking into account the town development production process used methods and existing structure. Suggestions for improvements have tried to be offered.