Isolation and characterization of k5 type yeast killer toxin
K5 tipi maya toksik proteinlerinin izolasyonu ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 116160
  2. Yazar: DİDEM ERDOĞDU BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH İZGÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: K5 tip maya öldürücü toksini, Hansenula anomala, Molekül büyüklüğüne göre ayrıştırma kromatografisi, SDS PAGE, denaturasyonsuz PAGE, IEF, K5 type yeast killer toxin, Hansenula anomala, Size exclusion chromatography. SDS PAGE, Non-denaturing PAGE, IEF
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
öz K5 TİPİ MAYATOKSİK PROTEİNLERİNİN İZOLASYONU VE KARAKTERİZASYONU Erdoğdu Bulut, Didem Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Fatih İzgü Eylül 2001, 69 Sayfa Bu çalışmada K5 tipi maya öldürücü proteini ayrıştırılmış ve kısmen karakterize edilmiştir. Hansenula anomala NCYC 434, K5 tipi maya öldürücü proteininin kaynağı olarak kullanılmıştır. Öldürücü proteinin ayrıştırılması molekül büyüklüğüne göre ayrıştırma kromatografisi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. K5 tipi maya öldürücü toksininin ayrıştırılmasından sonra öldürücü proteinin karakterizasyonu için denaturasyonlu PAGE, denaturasyonsuz PAGE ve izoelektrik fokusing gerçekleştirilmiştir. K5 tip maya öldürücü proteininin aktivitesin pH 4.5'ta ve 22-26°C'de optimum olduğu tesbit edilmiştir.öldürücü proteinin optimum pH ve sıcaklık değeri inhibisyon zonu testi ile bulunmuştur.K5 tipi maya öldürücü toksininin SE HPLC'si sırasında öldürücü toksinin kolonun sabit fazına bağlandığı bulunmuştur. Bu nedenle öldürücü proteinin ayrıştırılmasından önce kolonun öldürücü protein ile doyurulması gerçekleştirilmiştir. K5 tip maya öldürücü proteinin ayrıştırılmasından sonra, ayrıştırılmış protein molekül ağırlığının va yapısının tesbiti için SDS PAGE'e tabi tutulmuştur. Bu proteinin monomerik ve molekül ağırlığının 52,8kDa olduğu bulunmuştur. IEF tesbiti bu proteinin izoelektrik noktasının pH 3.77'de olduğunu göstermiştir. K5 tipi maya öldürücü proteininin molekül ağırlığının, daha önceden karakterize edilmiş K1, K2 ve K6 tipi maya öldürücü proteinleriyle kıyaslandığında daha yüksek olduğu görülmüştür. İzoelektrik fokusing saptaması bu proteinin pl değerinin diğer (K1, K2, K6) tiplerden daha düşük olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ISOLATION AND CHARACTERIZATION OF K5 TYPE YEAST KILLER TOXIN Erdoğdu Bulut, Didem M.S. in Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Fatih İzgü September 2001, 69 Pages In this study K5 type yeast killer protein was isolated and partially characterized. Hansenula anomala NCYC 434 was used as a source of K5 type yeast killer protein. Killer protein isolation was performed by using size exclusion chromatography (SEC). After isolation of the K5 type yeast killer toxin, for the characterization of the killer protein non-denaturing PAGE, denaturing PAGE and isoelectrofocusing were performed. K5 type yeast killer protein activity was found to be optimum at pH 4.5 and 22-26°C. Optimum pH and temperature of the killer protein was found by using killer zone assay test. During the SE HPLC of the K5 type yeast killer toxin, it was found that the killer toxin was bound to the stationary phase of the column. So mthe saturation of the column with the killer protein was performed before the isolation of the killer protein. After isolation of the K5 type yeast killer protein by SE HPLC the isolated protein was subjected to SDS PAGE to determine its molecular weight and the subunit structure. It was found that this protein is monomeric with a molecular weight of 52.8kDa. IEF determination showed that this protein has an isoelectropoint at pH 3.77. The molecular weight of K5 type yeast killer protein was higher when compared to previously characterized K1, K2 and K6 type yeast killer proteins. Isoelectrofocusing determination revealed that this protein has a lower pi value than the other (K1, K2.K6) types.