Nonlinearity and propagation statistics of substitution boxes
Yerleştirme kutularının doğrusal olmama ve yayılma istatistikleri
- Tez No: 116161
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK D. YÜCEL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Blok şifre, yerleştirme kutusu, Boole fonksiyon, güvenilirlik, difüzyon, çığ etkisi, doğrusal fonksiyonlara uzaklık, katı çığ, yayılma, doğrusal olmama, SERPENT, RIJNDAEL. vı, Block cipher, s-box, Boolean function, security, diffusion, avalanche behavior, distance to affine functions, strict avalanche, propagation, nonlinearity, SERPENT, RIJNDAEL. IV
 - Yıl: 2001
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 93
Özet
oz YERLEŞTİRME KUTULARININ DOĞRUSAL OLMAMA VE YAYILMA İSTATİSTİKLERİ Çeçen, Sinan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Melek D. Yücel Eylül 2001, 78 sayfa Bu tezde, rasgele üretilmiş yerleştirme kutularının kriptografik gücü, katı çığ, yayılma ve doğrusal olmama güvenilirlik ölçütleri açısından incelenmiştir. Yerleştirme kutuları, Boole fonksiyonların birleşimi olarak düşünülebileceğinden, ilk analizler Boole fonksiyonlar üzerinde yapılmış, daha sonra yerleştirme kutularına genellenmiştir. Optimum (en güvenilir) Boole fonksiyon özellikleri, ilk olarak giriş vektöründe oluşturulan sapmalar ve daha sonra doğrusal Boole fonksiyonlarına uzaklık kavramları cinsinden belirtilmiştir. Sözedilen ölçütler ve diğer doğrusal olmama belirleyicileri için, 4x4 ve 8x8 yerleştirme kutularının Boole fonksiyonları dağılımları çıkarılmıştır. İki yeni blok şifre olan SERPENT ve RIJNDAEL'un yerleştirme kutularının kriptografik gücü, normalleştirilmişkriptografik parametreler cinsinden ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlar, ilgili kriptografık parametre dağılımları ile karşılaştırmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NONLINEARITY AND PROPAGATION STATISTICS OF SUBSTITUTION BOXES Çeçen, Sinan M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Melek D. Yücel September 2001, 78 pages In this thesis, cryptographic strength of randomly generated substitution boxes (s-boxes) are investigated with respect to the security criteria of strict avalanche, propagation and nonlinearity. Since s-boxes can be thought as a combination of Boolean functions, analysis is first done on Boolean functions, then results are generalized to s-boxes. Optimum (maximally secure) Boolean function characteristics are stated with respect to the input disturbance pattern, and then with respect to the distance to linear Boolean functions. The histograms for the mentioned criteria and for additional nonlinearity indices are calculated for the Boolean functions of 4x4 and 8x8 s-boxes. Cryptographic strengths of the substitution boxes of SERPENT and RIJNDAEL, which are two recently proposed block ciphers, are measured in terms of the normalized cryptographic mparameters. Obtained values for these ciphers are compared with histograms of related cryptographic parameters.