Anoxybacillus caldiproteolyticus ve geobacillus stearothermophilus ile modifiye edilmiş amberlit xad-16 reçinesi kullanılarak cd(II) iyonunun biyosorpsiyonu, önderiştirilmesi ve faas ile tayini
Biosorption, preconcentration, and determination of cd (II) ion, using amberlite xad-16 resin modified with anoxybacillus caldiproteolyticus and geobacillus stearothermophilus through faas
  1. Tez No: 451365
  2. Yazar: BARIŞ ENEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA FİNCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Anoxybacillus caldiproteolyticus, Geobacillus stearothermophilus, Biyosorpsiyon, Amberlit XAD-16, FAAS, Anoxybacillus caldiproteolyticus, Geobacillus stearothermophilus, Biosorption, Amberlit XAD-16, FAAS
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada Ergani Makam dağındaki toprak örneğinden temin edilen bakterinin izolasyonu, tanımlanması ve karakterizasyonu yapıldı. Bu araştırmalar sonucunda bakterinin termofilik Anoxybacillus caldiproteolyticus olduğu belirlendi. Karakterizasyonu yapılan bu bakteri ile hazır alınan Geobacillus stearothermophilus, Amberlit XAD-16'ya immobilize edilerek biyosorpsiyon çalışmalarında kullanılmak üzere iki farklı biyosorbent elde edildi. Elde edilen biyosorbentler ayrı ayrı mini kolonlara dolduruldu. Çözelti ortamında bulunan Cd(II) iyonları biyosorbent içeren mini kolonlar kullanılarak zenginleştirildi ve alevli atomik absorpsiyon spektrofotometrisi ile tayin edildi. Ayırma ve önderiştirme verimine çözeltinin pH'sı, akış hızı, elüent tipi, derişimi ve hacmi, örnek hacmi gibi parametrelerin etkileri araştırıldı. A. caldiproteolyticus ve G. stearothermophilus ile ayrı ayrı immobilize edilen Amberlit XAD-16 için deneysel olarak belirlenen optimum çalışma koşullarında geri kazanım verimleri sırasıyla 98.23± 2.40 ve 98.93 ±1.3 olarak belirlendi (N=5) ve kolonda alıkonan Cd (II) iyonları sırasıyla 1 M 10 mL HCI ve 0.5 M 2 mL HNO3 çözeltileri ile geri alındı. Her iki biyosorbent için zenginleştirme çalışmalarında optimum pH=6 , akış hızı 2 mL/dk olarak belirlendi. Geliştirilen zenginleştirme metotlarının uygulanabilirliğini araştırmak için Na+, K+, Cl- ve Na+ gibi matriks iyonlarının geri kazanım verimleri incelendi. Önerilen metotların doğrulukları standart referans madde (SCP SCIENCE EnviroMAT Waste Water, Low (EU-L-2)) analiz edilerek kontrol edildi ve elde edilen sonuçlar geliştirdiğimiz metotlar ile desteklendi. Metotlar Dicle Nehri, Hazar Gölü ve Diyarbakır içme suyu gibi gerçek örneklerde Cd(II) iyonunun tayini için uygulandı.
Özet (Çeviri)
In this study isolation, identification and characterization of the bacteria obtained from soil sample of Ergani Makam Mountain was performed. Based on this study it was identified that was of thermophilic Anoxybacillus caldiproteolyticus. These bacteria whose characterization was performed and Geobacillus stearothermophilus obtained readily were immobilized on Amberlite XAD-16 and two different sorbents were acquired to be used for sorption studies. The resulting sorbents were loaded into separate mini columns. Cd (II) ions found in the solution were enriched using mini columns containing biosorbent and were determined by flame atomic absorption spectrometric method. The effects of parameters such as the pH of the solution on the separation and preconcentration efficiency, flow rate, eluent type, concentration and the sample volume were investigated. For Amberlite XAD-16 immobilized separately with A. caldiproteolyticus and G. stearothermophilus the recovery yields were determined as 98.23 ± 2.40 and 98.93 ± 1.3 (N = 5) under the experimentally optimum operating conditions and the Cd (II) ions retained in the column were recovered respectively through 1 M 10 ml of HCl and 0.5 M 2 ml of HNO3 solutions. For both biosorbents optimum pH= 6, and the flow rate was 2 ml / min in the enrichment studies. In order to investigate the applicability of the developed enrichment methods, the maximum recovery of matrix ions such as Na+, K+, Cl- and Na+ were examined. The accuracy of the proposed methods was analysed through standard reference material (SCP SCIENCE EnviroMAT Waste Water, Low (EU-L-2)) and the results obtained were supplemented by the methods we have developed. Methods were applied for the determination of Cd (II) ions in real samples such as Tigris River, the Hazar Lake and Diyarbakir city drinking water.