Cleaner production opportunity assessment study in SEKA Balıkesir Pulp and Paper Mill
SEKA Balıkesir Kağıt Hamuru ve Kağıt Fabrikasında temiz üretim fırsatlarının incelenmesi çalışması
  1. Tez No: 116171
  2. Yazar: EMRE AVŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL N. DEMİRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cleaner Production, Waste Reduction, Pulp and Paper
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
oz SEKA BALIKESİR KAĞIT HAMURU VE KAĞIT FABRİKASINDA TEMİZ ÜRETİM FIRSATLARININ İNCELENMESİ ÇALIŞMASI Avşar, Emre Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Göksel N. Demirer Kasım 2001, 176 Sayfa Bu araştırmada, bir kağıt hamuru ve kağıt entegre üretim tesisindeki temiz üretim fırsatları çalışılmıştır. Temiz Üretim, Temiz Üretimin ne olduğu, ne kazandırdığı ve nasıl kullanıldığını açıklamak için incelenmiştir. Üretim kademelerinin, hammadde kullanımlarının ve atık kaynaklarının belirlenebilmesi için kağıt hamuru ye kağıt üretiminin genel hatları çalışılmıştır. SEKA Balıkesir Kağıt Hamuru ve Kağıt Fabrikasında Temiz Üretim Fırsatları İncelemesi yapmak üzere bir metodoloji geliştirilmiştir. Sisteme net hammadde ve su girdileri bulunmuştur. Tesisin endüstriyel performansları sonraki çalışmalara temel oluşturması için benzer sistemlerle çalışan kağıt hamuru ve kağıt fabrikaları için önerilen ve uygulanan Endüstriyel Performans Göstergeleri ile karşılaştırılmıştır. Tüm mevcut ve potansiyel atıklar belirlenmiştir. Sistemin tüm girdi ve çıktı bilgileri derlenmiştir. Uygulanabilir atık azaltım seçenekleri belirlenmiştir. Fabrikanınüretim verimliliğini arttırmak için atık azaltım seçeneklerinin faydalan analiz edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Temiz Üretim, Atık Azaltımı, Kağıt hamuru ve Kağıt VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CLEANER PRODUCTION OPPORTUNITY ASSESSMENT STUDY IN SEKA BALIKESİR PULP AND PAPER MILL Avşar, Emre M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Göksel N. Demirer November 2001, 176 pages In this study, possible cleaner production opportunities for an integrated pulp and paper mill were studied. Cleaner Production concept was analyzed to explain what Cleaner Production is, what it achieves, and how can it be applied. General outlines of pulp and paper production was also studied in order to investigate production steps, raw material usage, and sources of wastes in this industry. A methodology was developed for carrying out the Cleaner Production Opportunity Assessment in SEKA Balıkesir Pulp and Paper Mill. The net inputs of raw materials and water to the process were established. All actual and potential wastes were quantified. Information covering process inputs and process outputs were assembled. Industrial performances of the mill were compared to Industrial Performance Indicators recommended and adopted for integrated pulp and paper mills, which are running similar processes to form a baseline for future studies. IllWaste reduction options, which could be implemented, were identified. Benefits of the identified waste reduction options were analyzed for increasing the production efficiency and achieving target raw effluent pollution loads of the mill.