Reorganization of traditional dwellings in Bartın Asma Street according to user characteristics
Bartın, Asma Sokak'taki geleneksel konutların kullanıcı karakterine göre yeniden düzenlenmesi
- Tez No: 116172
- Danışmanlar: DR. FUAT GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Konut, Bartın, Asma Sokak, mimari özellikler, kullanıcı özellikleri, kullanım sorunları, geleneksel konutların değerleri, yeniden düzenleme VI, traditional dwelling, Bartın, Asma Street, architectural characteristics, user characteristics, usage problems, values of traditional dwellings, reorganisation. in
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 291
Özet
Bu çalışma Bartın'daki geleneksel konutların kullanım sorunlarının çözümüne yönelik bir araştırmadır. Farklı kullanım problemleri ve farklı mimari özelliklere sahip olduğu tespit edilmiş Bartın Asma Sokakta konumlanmış olan onbir geleneksel konut, konut işlevini kullanıcı profilinin günümüz yaşam koşullarına uygun sürdürebilmesi yolunda yeniden düzenlenmeye yönelik çalışılmıştır. IVÇalışma beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, çalışmanın amaç ve içeriği, kullanılan metod ve kaynaklar, çalışmayı sınırlayan faktörlerle birlikte ortaya konmuştur. İkinci bölümde, Bartın'ın tarihi, coğrafi konumu, ekonomik ve sosyal durumu, şehir dokusu ve mimari nitelikleri genel özellikleri ile ortaya konmuştur. Üçüncü bölümde, onbir geneksel konut, seçilen çalışma alanı Asma Sokak içinde çevresiyle birlikte çalışılmıştır. Çalışma alanı Bartın'daki konumu, dokusu ve özellikleri ile 1/1000 ölçekli sketch çizimlerde analiz edilmiştir. Yapıların parsel özellikleri, plan özellikleri ve cephe özelliklerine yönelik tipolojiler geliştirilmiştir. Dördüncü bölüm her yapı için ayrı olarak hazırlanmış olan dosyalarda 1/200 ölçekli çizimlerle desteklenmiş olan belgeleme, analiz, değerlendirme, karar ve önerileri içerir. Geleneksel konutların değerleri, fiziksel ve kullanım problemleri ve kullanım potensiyelleri ortaya konmuştur. Bu potensiyeller ve problemler ışığında yapılan değerlendirmelerle geleneksel konutların tarihi, mimari ve kültürel değerlerini korumaya yönelik genel yaklaşımlar geliştirilerek, günümüz modern yaşam koşullarına uygun konut işlevini sürdürebilmesine yönelik gerekli müdahaleler belirlenmiştir. Alınan kararlar ışığında çalışılan geleneksel konutların mevcut ya da önerilen kullanıcı profiline göre yeniden düzenlenmesi amaçlanmış ve bu yönde öneriler geliştirilmiştir. Son bölümde sonuçlar tartışılarak, geleneksel konutlarla ilgili yapılacak çalışmalara yönelik genel kararlar geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This is a study concerning the space and usage problems of the traditional dwellings in Bartın. The study is concentrated on eleven residental traditional buildings located in Asma Street where different usage problems are seen in the buildings showing the different charactheristics of the traditional Anatolian dwellings in Bartın.The study consists of five chapters. In the introduction chapter, the main aim and content of the study, the methodology of the study, the sources and the limitations of the study are discussed. In the second chapter, a general survey of historical, geographical, economical and social characteristics of Bartın and the general characteristics of urban texture and architectural features of Bartın are given. In the third chapter, the nearby environment of the eleven traditional dwellings; the selected site Asma Street is analysed. The aim of this analysis was to derive sufficient information to evaluate the studied eleven buildings within the general framework of Bartın. This section covers plan, facade, lot characteristics and typologies with analyses of study area in 1/1000 scaled sketch drawings. The fourth chapter consists of documentation, analyses, evaluation, decision and proposal parts which is given in files prepared for each of the traditional dwelling with 1/200 scale sketch drawings. The results of this section are evaluated in main decisions for the building with general approaches and necessary interventions to continue its original“dwelling”function according to contemporary way of life. In addition, main idea of the forth chapter is to uncover the reorganisation of the traditional dwellings according to the user characteristics. The last chapter discusses the conclusions to develop general decisions for further studies on traditional dwellings.